2.6 C
Delfzijl
8 mei 2021 05:44

Bijzondere jutters maken dijk schoon in Termunterzijl

Termunterzijl – Op 16 mei ging de vierde Expeditie Juttersgeluk van start. In twee weken tijd zullen mensen voor wie een ‘gewone’ baan niet zo heel gewoon is, de Nederlandse kust schoonmaken. Meer dan 800 vrijwilligers zullen de stranden en dijken van Sluis tot en met Delfzijl schoon jutten. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn. Op 30 mei tussen 14.00 en 16.00 uur komt de expeditie langs in de gemeente Delfzijl. In Café restaurant Jachthaven in Termunterzijl zal wethouder Meindert Joostens de deelnemers welkom heten.

Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking of mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, brengen we het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving.

Programma
Elke etappe verloopt volgens een vast programma: de wethouder ontvangt de deelnemers met koffie en taart en een persoonlijk welkomstwoord. Juttersgeluk legt uit hoe je afval op de dijk herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schone dijk achterblijft.

Samenwerking
Doordat de zorg voor kwetsbare mensen de laatste jaren dichter bij de gemeenten is komen te liggen, werkt Stichting Juttersgeluk samen met KIMO Nederland en België. Expeditie Juttersgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement; in 2015 startte Juttersgeluk met 6 gemeenten, in 2016 deden al 17 gemeenten mee. Dit jaar zorgen bijna driekwart van alle kustgemeenten voor een hartelijke ontvangst van de deelnemers, waardoor we 24 stranden en 5 dijken schoon achter kunnen laten. In gemeente Delfzijl wordt de expeditie ondersteund door de landelijke Zwerfafvalophaalregeling (ZOR). Hiermee stimuleert Rijkswaterstaat sinds 1 januari 2018 samenwerkingsverbanden en lokale initiatieven die zwerfafval langs oevers van Rijkswateren verzamelen.

Peuken
We zullen we dit jaar speciale aandacht geven aan peuken op het strand. Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen 8 liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie verzamelen we alle opgeraapte peuken in een speciale container om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
WonenWonen
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten