Historische Kalkoven De Fivel in Appingedam feestelijk heropend na succesvolle restauratie

Appingedam – Wat enkele jaren geleden begon met een opmerking van een schipper van de rondvaartboot Damsterveer, is nu werkelijkheid geworden. De Stichting tot Behoud van Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam (BICSA) heeft met trots de monumentale Kalkoven aan de Dijkhuizenweg in Appingedam gerestaureerd. Vandaag vond de officiële heropening plaats.

Tijdens een bijzondere ceremonie onthulden wethouder Pier Prins van de gemeente Eemsdelta en mevrouw Bolhuis-de Jong, de dochter van de laatste kalkbrander, de naam van deze unieke en originele Kalkoven in de provincie Groningen. Het was een speciaal moment waarbij zowel de rijke geschiedenis van de kalkoven als het harde werk van BICSA werden gevierd.

De Kalkoven De Fivel, de enige nog intacte kalkoven in Groningen, heeft een historie die teruggaat tot 1900. Als belangrijke industriële faciliteit werd de oven gebruikt voor de productie van kalk uit schelpen, die vervolgens gebruikt werd in diverse bouwtoepassingen, zoals metselwerk en pleisterwerk. Na verloop van tijd raakte het gebouw in verval en dreigde het verloren te gaan. Gelukkig herkende BICSA de waarde van dit historische monument en nam het de leiding in het restauratieproject. In het begin van 2022 startte Jurriëns Noord met de restauratiewerkzaamheden.

Met de voltooiing van de restauratie heeft Kalkoven De Fivel een nieuwe bestemming gekregen als culturele locatie. Het beheer van de kalkoven wordt overgedragen aan museum Stad Appingedam en binnenkort zal het open zijn voor bezoekers. Hiermee biedt de Kalkoven een fascinerende blik in het industriële verleden van de regio en draagt het bij aan het behoud van het erfgoed van Appingedam.

Back to top button