Het Pronkjewailpad Noord is geopend: eerste wandelaars van start

Middelstum – Groningen heeft een nieuwe wandelroute: het Pronkjewailpad Noord. De lange afstandswandelroute van 250 kilometer loopt dwars door Groningen. Onderweg kunnen wandelaars genieten van theater, muziek, kunst en eten uit de streek. Het Pronkjewailpad is gebaseerd op het succesvolle wandelevenement Tocht om de Noord, dat jaarlijks wordt georganiseerd in onze provincie. Commissaris van de Koning RenĂ© Paas opende het wandelpad vrijdag 30 maart in de Martinikerk.

Eerste etappe

De organisatie trekt 10 dagen uit voor de feestelijke opening. Een groep wandelaars begon vrijdag bij de Martinikerk aan de eerste etappe naar Middelstum. Tot en met zondag 8 april leggen ze elke dag 25 kilometer af door de noordelijke helft van de provincie.

Het Pronkjewailpad, de alternatieve Tocht om de Noord

Het Pronkjewailpad is een rondgaande lange afstandsroute, maar tegelijkertijd ook een doorlopend evenement. Deze combinatie – een ‘Evenement(en)pad’ – is uniek in Nederland. Het Pronkjewailpad verbindt de belangrijkste toeristische hoogtepunten in de provincie Groningen. Onderweg wandel je letterlijk door borgen en musea, verdwaal je in een maisdoolhof en loop je door het Nationaal Park Lauwersmeer. Je proeft een stukje paling of Groningse poffert en ontdekt hoe de wierden zijn ontstaan.

Voorproefje

Het is een meerdaagse route, die wandelaars verleidt om in Groningen te gaan wandelen, te overnachten en geld te besteden. De route is overal goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met de trein en soms met de bus. Een voorproefje is alvast te zien in dit filmpje.

Projectpartners

Het Pronkjewailpad Noord is ontwikkeld door de organisatie van Wandelfestival Tocht om de Noord in samenwerking met het Routebureau Groningen en Marketing Groningen. De wandelroute is gefinancierd door de Groninger gemeenten, Kansrijk Groningen en het Regionaal Economisch Programma van de provincie Groningen. Het Pronkjewailpad sluit eveneens aan bij het toeristisch beleid van de provincie Groningen, waarin de koppeling tussen toerisme en cultuur, natuur en landschap steeds meer wordt benadrukt.

Inschrijven

Vanaf donderdag 12 april kunnen alle wandelliefhebbers gebruik maken van het noordelijke deel van het Pronkjewailpad. Het pad is geopend tussen 12 april en 31 oktober. Meer informatie en inschrijven is mogelijk op de website van het Pronkjewailpad. Het tweede deel van de wandelroute, Pronkjewailpad Zuid, moet volgend jaar klaar zijn.

Back to top button