18.6 C
Delfzijl
9 mei 2021 22:40

Het is officieel de warmste 2 november ooit gemeten

Nederland – Om 1:10 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 17,5 graden en daarmee is het officieel de warmste 2 november ooit gemeten. Het vorige record was 17,4 graden en werd gemeten in 2014. Het warmterecord van vandaag is alweer het elfde datum-warmterecord van het jaar. Het vorige datum-warmterecord was op 21 oktober. Inmiddels is de temperatuur in De Bilt opgelopen naar 18,2 graden en het kwik stijgt vandaag nog verder.

In het hele land is het uitzonderlijk zacht voor november en naar verwachting kan de warmte in grote delen van het land datum-warmterecords verbreken. In het zuidoosten kan het met meer dan 20 graden zelfs een warme dag worden, maar ook op de Wadden en langs de westkust staan records op het spel. Mogelijk wordt het zelfs officieel de warmste novemberdag ooit gemeten. Daarvoor moet het in De Bilt warmer worden dan 19,0 graden.

Ook de nacht brak records
Met 18,2 graden in De Bilt hebben we niet alleen een warmterecord voor de maximumtemperatuur gebroken. Het was in De Bilt officieel ook de warmste novembernacht ooit gemeten. Het vorige record voor de nachtelijke uren stond op 17,3 graden en werd gemeten op 9 november 2015 om 0:00 uur ’s nachts. Elders is het in de geschiedenis in november tijdens de periode zonder daglicht nog warmer geweest. Zo had Maastricht op 1 november 1968 om 23:00 uur een temperatuur van maar liefst 18,5 graden. Ook daar zijn we inmiddels overheen.

Het gaat hierbij wel om de temperatuur die is gemeten in de avond en nacht, wanneer de zon onder is. Dit staat niet gelijk aan de minimumtemperatuur. De minimumtemperatuur wordt in november bepaald tussen 1:10 en 1:00 uur de volgende dag. De hoogste novemberminimumtemperatuur in De Bilt is 14,5 graden en deze waarde werd gemeten op 4 november 2010.

Dat deze waarde veel lager is dan de hoogste nachtwaarde heeft ermee te maken dat minima in deze tijd van het jaar niet altijd in de nacht vallen. De zon is minder krachtig dan in de zomer, waardoor de temperatuur voornamelijk wordt bepaald door hoe warm de lucht is die naar ons land wordt geblazen. Hierdoor kan een minimumtemperatuur bijvoorbeeld ook om 13:00 uur ’s middags vallen.

Warmste 2 november met wind en regen
Het is wel erg zacht, maar het weer nodigt niet uit om lekker buiten te zitten. Het is bewolkt, erg winderig en bovendien kan het af en toe regenen. Wie buiten in beweging is kan de warmte wel goed merken. Als je tegen de wind in fietst krijg je het sowieso al snel warm, maar bij deze temperaturen is het verstandig om niet voor een winterjas te kiezen.

De warmte is na vandaag voorbij. De middagtemperatuur daalt naar normale waarden van 10-12 graden. Ook de nachten worden frisser en later in de week is er kans op nachtvorst en mist.

Volg ons op

11,142FansLike
1,424VolgersVolg
5,291VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
DierDier
KlussenKlussen
WonenWonen

Populaire berichten