fbpx
9.9 C
Delfzijl
dinsdag 26 mei 2020
Home Agenda tips Het digitale universum van Gabey Tjon a Tham in de Bierumerschool

Het digitale universum van Gabey Tjon a Tham in de Bierumerschool

Bierum – Het universum van de jonge kunstenaar Gabey Tjon a Tham concentreert zich voor twee maanden in Bierum. Haar belangrijkste installaties die zij tussen 2012 en 2017 ontwikkelde, zijn vanaf 26 januari tot en met 29 maart te zien in de Bierumerschool. Een fascinerende belevenis van geluid, licht en algoritmische processen, zoals die zich bewust aangestuurd of bij toeval in en tussen levende systemen lijken voor te doen.

De twee installaties van Gabey – Red Horizon en The Monads – zijn geplaatst op de zolder en de benedenverdieping.  Zij worden verbonden via hal en trappenhuis door een weergave van haar ‘onderzoek’ met nog niet eerder vertoonde prototypes, schetsen, partituren, teksten en films die aan de installaties ten grondslag liggen.

De installaties nemen de bezoeker mee in de geheimzinnige maar o zo werkelijke wereld van de monaden: elementaire deeltjes die in zelfsturende combinaties eigenzinnige systemen ontwikkelen. Werkelijkheid en fantasie in één wereld gevangen, kijkende luisteraars meezuigend naar omgevingen die prominente afspiegelingen van een bekende werkelijkheid lijken.

Gabey zoekt in haar werk naar processen waarin eenvoudige eenheden door interactie nieuw gedrag, nieuwe patronen en intelligentie creëren. Denk bijvoorbeeld aan een zwerm waarin duizenden spreeuwen telkens weer weten te verrassen met nieuwe beelden in een ogenschijnlijk chaotisch maar o zo gestuurd patroon. Maar hoe?

De vraag die Gabey zich in haar werk stelt, is in feite gebaseerd op de ideeën van de grondlegger van ons moderne digitale universum, Gottfried Leibniz (1646 – 1716) in zijn werk The Monadology.

Leibnitz zag het universum als een verzameling van een oneindig aantal ‘begeesterde’ wezens (monaden) die onderling al dan niet bewust nauw met elkaar zijn verbonden. Gabey Tjon a Tham trekt de lijn van Leibnitz door naar elk mogelijke (levens)vorm, niet alleen menselijk of biologisch maar ook in de samenleving en als algoritmen.

Verwonder u over de kunstzinnig verbeelde samenhang tussen schijnbaar eigenzinnige eenheden. Dat kan elk weekend tussen 14 en 17 uur en op afspraak.

Voorproefje: http://www.gabeytjonatham.com/

Advertenties