‘Het beest van Appingedam’ Siert Bruins (94) overleden

Delfzijl – De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is overleden. Hij stierf op 28 september, ruim twee weken geleden, op 94-jarige leeftijd. De uitvaart vond plaats in besloten kring. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

Levensloop Bruins
Siert Bruins werd op 2 maart 1921 geboren in Vlagtwedde. Al vrij vroeg in de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij de Sicherheitsdienst. Volgens de overlevering voerde Bruins een schrikbewind uit in de omgeving van Appingedam/Delfzijl waaronder de mishandeling van, en moord op, een aantal verzetslieden en joden. Hij verwierf door zijn acties tijdens de oorlog de bijnaam ‘Het Beest van Appingedam.’

Na de Tweede Wereldoorlog veroordeelde de Nederlandse staat Bruins bij verstek te dood. Siert Bruins was echter enkele dagen voor het einde van de oorlog al naar Duitsland gevlucht en vestigde zich onder de naam Siegfried Bruins in het dorpje Breckerfeld waar hij een succesvol tuinbouwbedrijf begon.

De in 1943 ingevoerde ‘Hitler-wet’ Führererlass garandeerde dat iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duits uniform droeg het Duits staatsburger verkreeg, daarom weigerde de Duitse regering Bruins in de daaropvolgende jaren uit te leveren. Hij werd in 2012 in Duitsland na onderzoek aangeklaagd voor moord.

Voor de rechter in Duitsland
De rechtbank in de Duitse stad Hagen velde echter geen oordeel in de zaak tegen Siert Bruins. De rechter vond dat er teveel onduidelijk is in de zaak rond Bruins. Het Duitse Openbaar Ministerie had een levenslange gevangenisstraf geëist voor de moord op de 36-jarige verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema bij Appingedam in september 1944.

Volgens de rechter was er onvoldoende bewijs, er zijn niet genoeg getuigen en ze konden de zaak niet reconstrueren. De Nederlandse oorlogsmisdadiger heeft altijd ontkend dat hij destijds degene was die Dijkema van achteren doodschoot. Dat deed zijn kompaan, zei hij.

Back to top button