27 C
Delfzijl
17 juni 2021 10:30

Herdenking bij Joods monument Groot Bronswijk in Wagenborgen

spot_img

Wagenborgen – Op maandag 11 maart om 10.50 uur vind de jaarlijkse herdenking plaats bij het Joods monument op het terrein van voormalig Psychiatrisch Ziekenhuis Groot-Bronswijk.

Het monument aan de Hibiscusstraat, dat in 2006 werd onthuld, ontving in het voorjaar van 2016 het ‘Compliment voor een Monument’, een prijs die in het leven werd geroepen en uitgereikt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Groningen en De Verhalen van Groningen..

Tijdens de herdenking van dit jaar wordt stilgestaan bij het feit dat op maandag 9 maart 1943 om 10.50 uur vier joodse bewoners van de Stichting werden weggehaald. Via Westerbork reisden zij naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen om daar op vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vergast.

De herdenking voor Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot gebeurt door een aantal korte toespraken, het noemen van de namen van de slachtoffers, passende muziek van het ensemble Moniek Bollen, het voordragen van gedichten door kinderen van basisschool De Kronkelaar en het leggen van bloemen, gevolgd door een moment van stilte. De kinderen van groep 5 en 6 zullen een belangrijke rol spelen tijdens de herdenking.

Elze Vonk, dierecteur Bedrijfsvoering namens de Raad van Bestuur van Lentis, burgemeester Gerrd Beukema van de gemeente Delfzijl, vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke- en kerkelijke organisaties uit Wagenborgen, oud Groot-Bronswijkers, dorpsbewoners en een aantal genodigden zijn erbij aanwezig.

Aansluitend wordt in De Ontmoeting nagepraat.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen

Populaire berichten