Herdenking bij Joods monument Groot Bronswijk in Wagenborgen

Wagenborgen – Vanmorgen precies om 10.50 uur vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het Joods monument op het voormalig terrein van Psychiatrisch Ziekenhuis Groot-Bronswijk in Wagenborgen.

Tijdens de herdenking stonden ruim 60 volwassenen en twee klassen van basisschool De Kronkelaar stil bij het feit dat op maandag 9 maart 1943 om 10.50 uur vier joodse bewoners van de Stichting T.C.L. werden weggehaald, Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot. Via Westerbork reisden zij naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen om daar op vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vermoord en vervolgens vergast.

Gedichtjes leerlingen de Kronkelaar
De slachtoffers werden herdacht door het uitspreken van korte toespraken, het noemen van hun namen, passende muziek van het ensemble Moniek Bollen en gedichtjes, geschreven en voorgedragen door kinderen van groep 5 en 6 van basisschool De Kronkelaar.

Roel Verheul, namens de Raad van Bestuur en personeel van Lentis, burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Delfzijl, vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke- en kerkelijke organisaties uit Wagenborgen, oud Groot-Bronswijkers, dorpsbewoners en een aantal genodigden hebben bloemen en kransen gelegd bij het monument.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2382″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button