Henk Helmantel – 50 jaar kunstschilder

Westeremden – Precies 50 jaar geleden in april van het jaar 1967 was het zover. De lang gekoesterde wens van Henk Helmantel ging in vervulling. Hij werd kunstschilder van beroep. Het begin van een schilderscarrière die tot op de dag van vandaag voortduurt. Dat zijn werk hier én tot ver over de landsgrenzen wordt gewaardeerd blijkt uit de vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland met als voorlopig hoogtepunt een grote Helmantel tentoonstelling in het Che-mei museum in Taiwan in het begin van 2018.

De beginjaren

Na het afronden van de Academie Minerva in Groningen en het vervullen van zijn dienstplicht, begon Henk Helmantel professioneel te schilderen. Veel thema’s werden door Helmantel ter hand genomen en afwisselend in impressionistische of realistische stijl geschilderd. Al snel kwam ook het middeleeuws kerkinterieur in beeld.

Zijn eerste atelier was in een arbeiderswoninkje bij boerderij Bottemaheerd aan de Huizingerweg in zijn geboortedorp Westeremden. Al na een paar maanden was hij naar eigen zeggen: “Gelukkig genoodzaakt te verhuizen”. Hij betrok de grote in 1914 gebouwde pastorie van de 13e eeuwse Andreaskerk in Westeremden, die al enkele jaren leegstond. Het was een enorme verbetering qua ruimte en vooral – voor schilders belangrijk – de lichtval uit het noorden.

De Weem van Westeremden

In 1974 brak Helmantel de pastorie uit 1914 af en verving deze door een volledige reconstructie van de in 1912 afgebroken middeleeuwse pastorie boerderij, een zo genaamde ‘Weem’. Het achterste deel van de huidige  Weem doet al 31 jaar in de zomermaanden dienst als expositieruimte van zijn eigen schilderijen en voor thema tentoonstellingen waaraan vaak andere kunstenaars deelnemen.

Samen met zijn vrouw Babs heeft Henk een kunst- en antiekverzameling aangelegd die is uitgegroeid tot een collectie van museaal niveau. Eens per maand is er voor geïnteresseerd publiek de mogelijkheid in te schrijven voor een rondleiding door het voorste gedeelte van de Weem. De belangrijkste speerpunten zijn beeldende kunst uit de 20e eeuw; middeleeuwse religieuze kunst, aangevuld met talloze voorwerpen variërend van romeins glas, via aardewerk tot Chinese bronzen. Al deze objecten figureren regelmatig in zijn stillevens.

Exposities

De allereerste expositie van Helmantel was al in 1967 en vond plaats in het koor van Petrus – en Pauluskerk in Loppersum. Deze werd  gevolgd door meer dan 100 exposities en beursdeelnames in de afgelopen 50 jaar in binnen- en buitenland. Talloze recensies in kranten en tijdschriften, publicaties en brochures verschenen er over zijn werk. Veel van zijn werk is gereproduceerd in verschillende kunstboeken, op kunstkaarten en Giclée reproducties uitgegeven door Art Revisited in Tolbert. Totaal werden er al meer dan 40.000 boeken van Henk Helmantel verkocht.

Het 50 jarig jubileum wordt gevierd met 2 tentoonstellingen in Museum Helmantel in De Weem van Westeremden. Van 4 mei t/m 26 augustus:  ‘HENK HELMANTEL – 50 JAAR SCHILDER’

Een overzicht van een halve eeuw Helmantels. Schilderijen uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen én nieuw werk.

Van 1 september t/m 28 oktober 2017:  ‘GEACHTE COLLEGA’S’

De tentoonstelling Geachte Collega’s bestaat o.a. uit werk van collega kunstenaars waarvan Museum Helmantel door de jaren heen werk heeft aangekocht. Het accent ligt vooral op figuratieve schilderkunst, tekeningen en grafiek. Alles vervaardigd in de afgelopen 50 jaar.

Museum Helmantel, Abt Emopad 2, 9922 PJ Westeremden (Gron.) Open do. vr. za. middag van 1 tot 5uur. mei t/m oktober. Entree € 5,- incl. consumptie. www.helmantel.nl https://www.facebook.com/museumhelmantel/Back to top button