Hemelvaartsdag dit jaar zonnig en vrij koud

Nederland – Hemelvaartsdag verloopt dit jaar zonnig en aan de koude kant. De zon warmt de lucht op naar 14 tot lokaal 18 graden, maar in de vroege ochtend is het slechts een paar graden boven nul. Tijdens de overige dagen van het lange Hemelvaartsweekend wordt het een paar graden warmer en blijft het droog met vrij veel zon.

In de nacht van woensdag naar donderdag koelt het af naar 1 tot 5 graden met de laagste waarden in het oosten van het land. Aan de grond kan het lokaal zelfs tot lichte vorst komen. Hierdoor is dauwtrappen goed mogelijk, want het gras zal nat zijn. Zelfs wat rijp is heel lokaal niet uitgesloten. De kou zal voor het gevoel wel meevallen, want het is verder (nagenoeg) windstil en wie stevig doorwandelt krijgt het vanzelf warm. 

Zonnige Hemelvaartsdag
Tijdens Hemelvaartsdag zijn er zonnige perioden en stapelwolken. Het blijft droog en het wordt uiteindelijk in de tweede helft van de middag 14 graden in Noord-Nederland tot 17, lokaal 18 graden in Brabant en Limburg. Hiermee zijn de maxima nagenoeg vergelijkbaar met die van 1 januari dit jaar.

De wind is slechts zwak en in de zon is het ’s middags goed toeven. Smeer je wel in, want de zon schijnt tussen 12:00 en 15:00 uur met zonkracht 6. Dit betekent dat je zonder zonnebrandcrème al in 15-30 minuten kan verbranden.

Ook rest van het lange hemelvaartsweekend aangenaam weer
Op zomerhitte hoeven we niet gelijk te rekenen, maar het kwik komt de dagen daarna waarschijnlijk wel steeds hoger uit. Vrijdag wordt het 17 tot lokaal 21 graden en zaterdag en zondag kan het landinwaarts gemakkelijk ruim 20 graden worden. Op veel plaatsen is het een graad of 23. Het weerbeeld laat veel zon zien en het blijft droog.

Bron
Weeronline
Back to top button