Hellums Paasspel door Ensemble Super Librum

Hellum – De komende paasperiode geeft Super Librum, ensemble voor middeleeuwse muziek twee heel bijzondere concerten, waarvan een in Garmerwolde en op de oorspronkelijke locatie in Hellum. Vijf zangeressen van de Vrouwenschola worden begeleid door Jankees Braaksma op Rutlandorgel en Tomas Flegr op carillon. Om het paasspel nog sprekender uit te kunnen voeren, werd voor deze productie regisseur Ben Smit aangetrokken. Super Librum staat o.l.v. Jankees Braaksma.

Op zaterdag 16 april wordt het Hellums Paasspel om 20.00 uur uitgevoerd in de uitgelichte fraaie middeleeuwse kerk van Garmerwolde, nabij Groningen. De dag erna op eerste paasdag 17 april wordt het om 15.30 uur in de 12e-eeuwse Walfriduskerk in Hellum ten gehore gebracht. Alle details over de concerten en hoe te reserveren vindt u op de website van het ensemble: www.superlibrum.nl

Het Hellums Paaspel
De traditie van paasspelen dateert van de 10de eeuw en kan worden beschouwd als de oudste vorm van muziektheater in de westerse wereld. In dit kleine, ontroerende 12e -eeuwse paasspel wordt gezongen hoe de drie Maria’s ‘s morgens vroeg na de sabbat met reukwerk naar het graf lopen, terwijl ze zich afvragen wie de grafsteen weg zal rollen. Bij het graf aangekomen blijkt het graf al geopend te zijn, en de dode verdwenen; in een korte dialoog vertellen de engelen hen dat Christus is verrezen.

‘Hoewel het zeer waarschijnlijk is dat paasspelen in verschillende kerken werden opgevoerd, is er uit Groningen slechts een versie overgeleverd, namelijk het paasspel uit Hellum. Het ‘draaiboek’ is opgenomen in een twaalfde-eeuws missaal dat waarschijnljjk werd gebruikt in de Walfriduskerk aldaar.’ (Justin Kroesen – tijdschrift Groninger kerken)

Het Ensemble Super Librum is een in Groningen geworteld, internationaal ensemble dat zich toelegt op onderzoek naar en de uitvoering van middeleeuwse muziek. Artistiek leider van het ensemble is Jankees Braaksma. Jaarlijks wordt een aantal concerten gegeven, in Groningen, in den lande en in het buitenland.

Ben Smit regisseert inmiddels 35 jaar toneel- en theaterstukken en ook was hij in 2019 artistiek leider van Veur Aaltied het jubileumtheaterproject van Stichting Oude Groninger Kerken. Vanaf september 2020 is hij actief als docent regie bij de opleiding Theaterregie bij Vrijdag Groningen.

Bezetting Super Librum
Vrouwenschola: Nancy Mayer (US), Marian van der Heide, Mariela Añazco (Ecuador), Sofia Pedro (Portugal), Alice Boccafogli (Italië). Jankees Braaksma bespeelt het door orgelbouwer Winold van der Putten gereconstrueerde middeleeuwse orgel, naar een afbeelding in het Rutland Psalter uit circa 1260, British Library MS add. 62925. Tomas Flegr (Tsjechië) bespeelt het middeleeuwse carillon, naar beschrijvingen van Theophilus (12e eeuw) gegoten door klokkengieter Simon Laudy.

Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen uit het J.B. Scholtenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Fonds Eemsmond.Back to top button