fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Harde wind, regen en hagel tijdens herdenking 100 jaar na de scheepsramp met de loodsschoener Eems II in Delfzijl

Delfzijl – Precies honderd jaar na de ramp met de loodsschoener Eems II, waarbij de complete tienkoppige bemanning omkwam, werd er bij het monument op de dijk in Delfzijl een herdenking gehouden. Locoburgemeester Jan Menninga en oud-loods Jaap Boxma van het Loodswezen hielden een toespraak voor de in grote getale aanwezige belangstellenden en nabestaanden. Er werden kransen gelegd door het Loodswezen, Groningen Seaports en de gemeente Eemsdelta.

Na de afsluiting van de herdenking konden belangstellenden in de haven een bezoek brengen aan de Loodskotter Eems No.1 en een Loodstender. De Loodskotter Eems No.1 is een replica van een loodsboot zoals die vroeger op de Eems heeft gevaren. De vrijwilligers van de loodskotter houden met dit schip de geschiedenis van het loodswezen levend.

Loodsmonument
Naar aanleiding van de ramp op 22 oktober 1921 werd op initiatief van Delfzijls Handelsvereniging een comité opgericht om geld op te halen voor de achtergeblevenen. Een deel van het geld werd besteed aan het monument. Het monument is ontworpen door de heren Noorda en De Vries van de firma M.C. de Vies Lzn. te Groningen/Leeuwarden, de steenhouwerij die ook het monument leverde. Op 21 oktober 1922 werd het loodsmonument onthuld.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer