Hanzestudente Annemiek Rode uit Delfzijl wint Hannie Schaftprijs

Groningen – De 22-jarige Annemiek Rode uit Delfzijl, studente Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hanzehogeschool, heeft dinsdagmiddag tijdens de opening van het hogeschooljaar de Hannie Schaftprijs 2016 gewonnen. De Hannie Schaftprijs is een prijs van de Hanzehogeschool Groningen die om het jaar wordt uitgereikt aan studenten die een scriptie hebben gemaakt, waaruit een hoog maatschappelijk engagement spreekt.

Annemiek Rode schreef haar scriptie met de titel ‘Prisons. A unique window of opportunity to change lives’. De studente Sociaal Juridische Dienstverlening van het Instituut voor Rechtenstudies onderzocht de werkwijze die  wordt gehanteerd bij de HMP Parc Prison in Wales. Bij deze methodiek wordt beperkt dat gevangenissen kweekvijvers voor criminelen zijn; de gevangenen wordt veel meer betrokken bij het dagelijks leven van hun gezin. Zo wordt de cyclus doorbroken waarin gevangenen en hun gezinnen zich bevinden. Dit is van enorme waarde voor hen en voor onze samenleving.

De jury

Onder leiding van Gertjan Lankhorst, voorzitter Raad van Toezicht Hanzehogeschool Groningen en CEO GasTerra – kan vooral de bijzondere combinatie van juridische en sociale aspecten erg waarderen en hoopt dat deze vernieuwende aanpak succesvol binnen het Nederlandse gevangeniswezen geïmplementeerd wordt.

Hannie Schaftprijs

De Hannie Schaftprijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.000,- en een beeldje van het Hannie Schaft-monument, gemaakt door Truus Menger (mede-verzetsstrijdster en vriendin van Hannie Schaft die helaas in juni op 92-jarige leeftijd overleden is).

https://youtu.be/TsBiSzoVYA4

Back to top button