Hanze Wetlands B.V. verbetert innovatief rupsvoertuig met krediet Economic Board Groningen

Appingedam – Het bedrijf Hanze Wetlands B.V. in Appingedam gaat een innovatief rupsvoertuig door ontwikkelen dankzij een krediet van € 50.000 van Economic Board Groningen (EBG) en Kredietunie Eemsregio. Het bedrijf maakt onder meer rupsvoertuigen met een zeer lage bodemdruk en een groot draagvermogen. Deze voertuigen zijn geschikt voor onderhoud van kwetsbare natte natuurgebieden, omdat ze de bodem niet beschadigen.

Hanze Wetlands B.V. heeft het voertuig, de Otter, zelf ontworpen en ontwikkeld. Een van de rupsmachines heeft al meegedaan aan een proef van TCNN op de Waddenzee om olie te bestrijden op slik. “In tegenstelling tot rijden op zand en door water, is rijden op slik moeilijk, omdat dit vloeibaar wordt als het in beweging komt”, vertelt technisch directeur Marcel Oomen van Hanze Wetlands B.V. De rups heeft de test goed doorstaan. Ook vanuit het buitenland is belangstelling voor de Otter: een private partij in Senegal wil het voertuig inzetten om rivierdelta’s te ontdoen van een overgroei aan riet en lisdodde.

Er is dus al een seizoen mee proefgedraaid, maar het voertuig moet nog doorontwikkeld worden. “De productstroom door de machine kan nog beter”, verklaart Marcel Oomen. “De gemaaide planten komen op meerdere plekken in de machine nog vast te zitten.” De Otter is een voertuig van pakweg 3 meter breed, 3 meter hoog en 10 meter lang en heeft een laadvermogen van 10.000 kilo. Naast de doorontwikkeling van de Otter gaat Hanze Wetlands B.V. het geld gebruiken voor onderhoud van het machinepark.

Krediet
De lening is verstrekt door Kredietunie Eemsregio. EBG leent driekwart van het bedrag, € 37.500 via de Kredietunie uit. De rest van het geld is afkomstig van leden van de Kredietunie.  “Wij doen alles zonder bank”, vertelt Marcel Oomen. “Maar het ontbrak ons aan geld om de Otter af te maken. Hoewel we al een prototype hebben en ook klanten, kregen we via de bank geen lening. Via de Kredietunie kon dit wel. Het was heel aangenaam met ze praten. Je merkt aan alles dat ze er zitten om anderen te faciliteren en echte ondernemers zijn. We zijn dan ook heel blij met de middelen die via Kredietunie Eemsregio en Economic Board Groningen aan ons beschikbaar zijn gesteld.”

Marco Smit, directeur Economic Board Groningen: “Wij zijn blij dat we samen met de ondernemers die zijn verenigd in de Kredietunie Eemsregio een bedrijf als Hanze Wetlands kunnen financieren. Het is in onze ogen een mooi voorbeeld van een bedrijf dat met zeer specifieke techniek zowel in Nederland als in het buitenland, Noord-Groningen op de kaart zet. Want hier in Noord-Groningen is ruimte om te ondernemen, ook financieel!”

Fred Bagnay, voorzitter van Kredietunie Eemsregio, is ingenomen met het verleende krediet: “Uit de diverse gesprekken met Hanze Wetlands hebben wij een beeld gekregen van een gezond innoverend bedrijf. Daarom wilden wij ook graag financieren, temeer omdat ook deze financiering zorgt voor behoud van werkgelegenheid in Noordoost-Groningen.

Back to top button