Grunneger vlag gaat uit bij Noorderzorg

Uithuizermeeden – In de week van 10 tot en met 18 september wordt een feestweek georganiseerd op de woonlocaties van Noorderzorg. Alles staat in het teken van een Grunneger week. Elke locatie heeft een eigen programma samengesteld, waarin zang, muziek, spel en Groninger gerechten voor de bewoners een feestelijk onderdeel zijn. Oorspronkelijk wordt de Grunneger week in maart gehouden, maar dit jaar is het doorgeschoven naar september.

De Mieden in Uithuizermeeden verrast de bewoners met optredens van het shantykoor De Lopster Störmvogels en het trio Golden Hippies, dat met Groninger liedjes en verhalen de herinneringen aan vroeger nog eens ophaalt. De kerkdienst staat in het teken van het Gronings dialect en wordt verzorgd door de heer Pieterman. Op het weekmenu staan onder andere dikke bonen met spek en de Groninger eierbal ontbreekt uiteraard niet.

Pieterman doet ook Hunsingoheerd in Uithuizen aan, waar hij de week start met een verhaal. Dit gaat vergezeld van koffie met Groninger koek en als afsluiting van de week met een plakje poffert. Het amusementskoor Aig’n Wies laat een breed scala aan liedjes horen en als klap op de vuurpijl zingt de Groninger zanger Erwin de Vries er uit zijn omvangrijke en bekende repertoire. In Delfzijl is de relatie met water gelegd. Van Julsingha omarmt het thema ‘Wotter, ain bron van inspiroatsie’.

De bewoners mogen zich daarbij op een cruiseschip wanen en genieten van zeemansliedjes met begeleiding op accordeon. Het shantykoor bezoekt natuurlijk ook dit schip. In de ochtenden wordt koffie geschonken uit nostalgische kraantjespotten. Een aantal keren vindt er ’s middags een heus Captain’s Dinner plaats met de grote vraag: wie is er kapitein op het schip? Verder wordt het genieten van typisch Groninger maaltijden zoals bruine bonen of kapucijners met spek en een krentjebrijtoetje. In alle huizen biedt het programma voldoende uitdaging voor de mensen die hun kennis of spelvaardigheden willen testen. Met een bingo, een quiz met Groninger streekproducten en het tv-spel Klouk is het aanbod compleet.

Back to top button