Grote opkomst bij EBG Kenniscafé voor zzp’ers

Middelstum – Economic Board Groningen (EBG) organiseerde op 22 mei een EBG Kenniscafé voor zzp’ers in Herberg in de Valk in Middelstum. Ruim vijftig zzp’ers uit Noord- en Midden Groningen kwamen kennis opdoen en ervaringen uitwisselen over onderwerpen waar veel zzp’ers mee te maken hebben.

Klein beginnen en het van de daken schreeuwen
Na een inleiding door Maarten Soppe van EBG, vertelde Tanja Bootsman van Bootsman Events hoe zij naast haar baan in loondienst is begonnen als zzp’er. ‘Ik ben op mijn eigen gevoel af gegaan. Soms moet je een sprong wagen, maar je kunt ook klein beginnen.’

Mendel Bouman van Indietopia heeft zijn netwerk behoorlijk kunnen uitbreiden door heel gericht met mensen af te spreken. ‘Als je niet van de daken schreeuwt wat je doet, dan weten anderen ook niet wat je te bieden hebt. Netwerken om het netwerken is niet mijn ding. Je moet een manier vinden die bij je past. En het is goed om na te denken over je klanten. Met wie wil je graag samenwerken?‘

Klaar Zegers van Ikonderneemhet.nl benadrukte dat je door te netwerken een sociaal kapitaal opbouwt. ‘Je kunt niet overal naartoe, je moet keuzes maken. Ik raad zzp’ers aan om goed na te denken over welke netwerken en bijeenkomsten voor henzelf interessant zijn. Als je actief bent dan gebeurt er van alles!‘

Deep dive aan de kennistafels
Na het gezamenlijke gedeelte konden de deelnemers in twee rondes aanschuiven bij een van de vijf kennistafels en de diepte induiken over verschillende onderwerpen. Experts uit de regio deelden hun kennis pitchen (André Jager, PitchToWork), netwerken online/offline (Klaar Zegers, Ikonderneemhet.nl), juridische zaken, regelgeving en verzekeringen (Gera van der Velde, Alfa Accountants en Adviseurs), groei (Henriëtte Veenstra, Ikonderneemhet.nl) en Marketing (Jacko ter Voorde, Noorder Marketing).

Reacties van deelnemers:
‘Ik heb de kennistafel over juridische zaken en regelgeving gevolgd. Het is voor mij als interieurontwerper noodzakelijk om mijn aansprakelijkheid goed te verzekeren. Tijdens de borrel heb ik iemand ontmoet van de bedrijvenvereniging in mijn gemeente, daar ga ik me zeker bij aansluiten!’

‘Ik heb de kennistafel over pitchen bijgewoond, omdat ik mijn boodschap krachtiger wil leren verwoorden. André Jager van PitchToWork gaf ons een goede tip: vertel niet wat mensen al kunnen lezen op je LinkedIn profiel. Vertel iets verrassends! In mijn geval bleek het interessant om de naam van mijn bedrijf toe te lichten.’

Volgende EBG Kenniscafé
Het volgende EBG Kenniscafé zal plaatsvinden op 25 juni 2019 en gaat over advies aan ondernemers en de EBG AdviesregelinG. Ondernemers uit Noord- en Midden-Groningen kunnen zich gratis aanmelden via www.ebgn.nl/advies  

Back to top button