18.1 C
Delfzijl
10 mei 2021 20:09

Grote kans op officiële koudegolf en zeer strenge vorst

Nederland – We beleven deze week zeer waarschijnlijk de eerste officiële koudegolf sinds februari 2012. Er is sprake van een officiële koudegolf als in De Bilt de temperatuur vijf dagen op rij onder nul blijft en er op drie dagen een temperatuur beneden -10 graden wordt gemeten. Vanaf donderdag kan het zelfs zeer streng vriezen met temperaturen beneden -15 graden. De laatste keer dat het in De Bilt streng vroor was 7 februari 2012.

De temperatuur is gisteren tijdens sneeuwstorm Darcy al de hele dag ruim onder het vriespunt gebleven. Het was de eerste officiële ijsdag van deze winter en dag één van de koudegolf. Zoals het er nu naar uitziet blijft de temperatuur tot en met zaterdag onder het vriespunt in De Bilt. Daarmee wordt een aaneengesloten reeks van zeven ijsdagen behaald.

De kans is groot dat de minimumtemperatuur vanaf dinsdag dagelijks onder -10 graden duikt. Het is zeer waarschijnlijk dat het in ieder geval drie dagen tot zeer strenge vorst komt in De Bilt. Daarmee wordt ook aan de tweede voorwaarde voor een koudegolf voldaan. Op zijn vroegst is de koudegolf donderdag een feit. Vanaf donderdag kan het ’s nachts wanneer het helder genoeg is en niet te hard waait zelfs afkoelen tot beneden -15 graden. Dat zou de eerste zeer strenge vorst in De Bilt sinds 7 februari 2012 betekenen!

Addertje onder het witte gras
Als het woensdag en donderdag zonnig wordt is er een zeer kleine kans dat het net opwarmt naar 0,0 graden. In dat geval zou de koudegolf niet de boeken ingaan, omdat de serie ijsdagen onderbroken wordt. Het Weeronline-weermodel gaat voorlopig uit van -2 graden op de ‘warmste’ dagen van deze week in De Bilt.

Eerste koudegolf in De Bilt sinds 2012
De koudegolf van deze week is de 34e sinds de start van de metingen in 1901. De laatste keer dat het tot een koudegolf kwam was van 30 januari 2012 tot en met 8 februari 2012. De laagste temperatuur die in deze koudegolf gemeten werd in De Bilt was -18,9 graden. Het kwam toen bijna tot een Elfstedentocht, maar de ijskwaliteit was te slecht doordat eerst een stevige wind waaide en er daarna op 3 februari een pak sneeuw op een dun laagje ijs viel.

Regionaal was in januari 2013 voor het laatst sprake van een koudegolf. In Lelystad begon deze regionale koudegolf op 13 januari en duurde tot en met 25 januari. Op weerstation Herwijnen, in de Betuwe, begon de koudegolf een dag later, maar werd wel de laagste temperatuur genoteerd van -18,0 graden op 16 januari. Dit is de laatste keer geweest met zeer strenge vorst in ons land.

Schaatsijs groeit hard
Met deze koude week voor de boeg zal op grote schaal natuurijs ontstaan. Op ondiep water ontstaat waarschijnlijk een ijslaag van ongeveer 12 centimeter dik. De ijsvorming begint op de meeste plaatsen pas na de sneeuwval. Tijdens de lichte sneeuwval van vandaag waait het nog altijd stevig genoeg om het water open te houden. Vanaf morgen waait er een matige oostenwind en tijdens de nachten kan het soms nog minder hard waaien. Het water wat inmiddels afgekoeld is tot rond het vriespunt zal dan heel snel dichtvriezen.

Op ondergelopen weilanden en ondiepe plassen zal al snel geschaatst kunnen worden. Boven diep water gaat de ijsvorming langzamer. Vanaf circa 8 cm dikte is het ijs sterk genoeg om enkele mensen te kunnen dragen en vanaf 12 cm kan het betreden worden met meerdere mensen. Mensen dienen daarbij natuurlijk wel anderhalve meter afstand te houden en alleen op pad te gaan met mensen uit hun gezin of één ander.

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,290VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
KlussenKlussen
TuinTuin
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto

Populaire berichten