zondag 1 augustus 2021
19.9 C
Delfzijl

Groot datalek bij Instituut Mijnbouwschade Groningen

spot_img

Groningen – Het Instituut Mijnbouwschade Groningen is een onderzoek gestart naar een datalek. Momenteel wordt er overgestapt naar een nieuw administratiesysteem voor schadeafhandeling. Bij het overzetten van documenten van het oude naar het nieuwe systeem is iets misgegaan waardoor er een datalek is ontstaan. Het gaat om 40.000 documenten.

Er is afgelopen week één melding gedaan door een aanvrager die ineens inzage kreeg in een online document van iemand anders dat in zijn online dossier was beland. Dit zogenoemde ‘Mijn dossier’ is alleen voor die specifieke aanvrager in te zien (na inlog met DigiD). Het IMG is daarop een onderzoek gestart en heeft het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Achtergrond
Met de overgang naar het nieuwe administratiesysteem eind januari is bij het overzetten van circa 55.000 dossiers voor fysieke schade gemoeid. Voor die dossiers moesten er circa 2 miljoen documenten (brieven en adviesrapporten bijvoorbeeld) worden overgezet. Dat lijkt allemaal goed te zijn gegaan voor zover het documenten betreft die afkomstig zijn van het IMG.

Wij hebben vastgesteld dat er ook circa 40.000 documenten van andere regelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ten onrechte zijn gekopieerd en geplaatst in de schadedossiers bij het IMG. Deze documenten zijn zichtbaar geweest voor aanvragers. In de eerdergenoemde melding ging het om een subsidieaanvraag voor energiebesparing in het eigen huis.

IMG en RVO maken gebruik van hetzelfde soort administratiesysteem waarin verschillende regelingen worden geadministreerd.

Voorzorgsmaatregel
Uit voorzorg is vandaag (17 maart) om 12.30 uur voor aanvragers in hun online dossier de inzage tijdelijk onmogelijk gemaakt in documenten voor de afhandeling van dossiers van fysieke schade (zoals scheuren in muren). De documenten voor een eventuele aanvraag voor vergoeding van waardedaling zijn online nog wel te zien voor de betreffende aanvragers. In dat deel van het online dossiers zijn geen verkeerde documenten geplaatst.

Vervolg
Het verwijderen van de betreffende documenten is inmiddels opgestart. Naar verwachting zal het verwijderen ten hoogste een dag duren. Zodra dat afgerond is zijn de documenten voor fysieke schade weer beschikbaar in de online dossiers van individuele aanvragers. Ondertussen wordt ook onderzocht of naast de ene aanvrager die aangaf inzage te hebben gehad, er meer schademelders zijn die de verkeerd geplaatste documenten daadwerkelijk hebben ingezien. Zo gauw daar meer inzicht in is, kan ook worden bepaald welke vervolgmaatregelen er nodig zijn.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,266VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
WonenWonen
DierDier
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen

Populaire berichten