fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Groningers scoren hoog op persoonlijk welzijn; grote verschillen tussen groepen en individuen

Groningen – Uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen naar het persoonlijk welzijn van inwoners van de provincie Groningen is gebleken dat veel inwoners op provinciaal niveau erg tevreden zijn. Een steekproef van 3.400 Groningers die in het Groninger Panel zitten laat zien dat ze hun leven gemiddeld een 7,8 geven. Toch blijkt dat er grote verschillen zijn tussen groepen en individuen. Inwoners van Eemsdelta en de gemeenten in Oost-Groningen scoren minder goed op hun ervaren gezondheid, veiligheid, leefbaarheid en tevredenheid met werkgelegenheid. In Groningen blijkt dat naast een stevig fundament van een goed inkomen en onderwijs, een hoge woontevredenheid en een goede eigen gezondheid de belangrijkste bouwstenen zijn voor een hoog persoonlijk welzijn.

Persoonlijke welzijn niet voor iedereen gelijk
Ondanks het hoge gemiddelde cijfer blijkt dat het persoonlijke welzijn niet voor iedereen gelijk is. Onderzoeker Heike Delfmann: “We zien in Groningen grote verschillen tussen groepen en individuen. Zo zien we dat inwoners van Eemsdelta en de gemeenten in Oost-Groningen minder goed scoren op hun ervaren gezondheid, veiligheid, leefbaarheid en tevredenheid met werkgelegenheid. Jongvolwassenen, mensen met lage inkomens, een laag opleidingsniveau en/of met een slechtere gezondheid zijn daarbij extra kwetsbare groepen.”

Inkomen verklaart slechts 5% van het persoonlijk welzijn
In het onderzoek is gekeken hoe tevreden Groningers zijn met het leven en welke factoren hier vooral aan bijdragen. Oftewel, wat bepaalt het persoonlijk welzijn van Groningers? Het onderzoek laat zien dat inkomen voor ‘slechts’ 5% het persoonlijk welzijn direct verklaart. Een fijn leven draait volgens Groningers dus niet alleen om geld. De belangrijkste bouwstenen voor persoonlijk welzijn blijken een goede ervaren gezondheid en hoge woontevredenheid, gevolgd door een veilige leefomgeving en een prettig sociaal leven. Zo blijkt dat iedere verbetering in ervaren gezondheid, de kans vergroot op een gelukkiger en tevredener leven.

Inkomen en onderwijs wel cruciaal voor andere zaken ‘die het leven de moeite waard maken’
Toch blijkt uit het onderzoek dat inkomen en onderwijs wel cruciaal zijn voor vele van de andere zaken ‘die het leven de moeite waard maken’. Indirect vormen ze samen het fundament voor het persoonlijk welzijn. Wie de mogelijkheid heeft om langer door te leren, vergroot bijvoorbeeld zijn of haar kansen op een hoger inkomen, op minder (geld gerelateerde) stress, op meer kennis over een gezonde levensstijl en op meer keuzevrijheid.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer