Groninger sportaccommodaties duurzaam de toekomst in

Spijk – Ruim 25 Groningse sportclubs hebben hun accommodatie verduurzaamd dankzij een bijdrage van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma. Het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van LED-verlichting levert de clubs een aanzienlijke besparing op de exploitatiekosten op. We namen een kijkje bij 5 sportclubs.

TV Oldencate weer helemaal bij de tijd
Zoals bij veel kleine sportverenigingen is ook het complex van Tennisvereniging Oldencate geprivatiseerd. Bestuurslid Harry Rozema: “We hebben de privatisering op een positieve manier ingevuld.” Met behulp van gemeente, sponsoren en vrijwilligers werd het hele complex aangepakt: De kantine werd vernieuwd en 3 oude tennisvelden werden vervangen door nieuwe kunstgrasbanen.

Het was de bedoeling om ook de verlichting te vervangen door LED-lampen. Na de andere werkzaamheden zat dat er niet meer in. Met een bijdrage van NAM werden er wel zonnepanelen op het dak van de kantine geplaatst. Daarmee wordt een mooi bedrag op de energiekosten bespaard. Rozema: “Wij zijn tevreden”.

Eigen plek voor rugbyclub Phoenix
Rugbyclub Phoenix uit Delfzijl betrok in 2015 voor het eerst een eigen accommodatie. Een mooie stap die ook hogere kosten met zich meebracht. Begin februari werden 40 zonnepanelen geplaatst, waardoor de rugbyers alle energiekosten dekken. Phoenix is een maatschappelijk betrokken club: ze hebben het sportveld opengesteld voor het COA en de bewoners van verzorgingshuis Vliethoven. Ook geven de leden elk jaar clinics op scholen in de gemeente Delfzijl.

Voorzitter Mario Brouwer is enthousiast over de ontwikkeling Delfzijlster rugbyclub: “We hebben een enorme ledenimpuls gekregen na het WK 2015.” Hij klaagt niet over NAM: “Voor ons is het mooi dat we straks nul op de meter hebben.”

Voetballers komen graag terug bij v.v. ZEC
ZEC is een kleine, maar gezellige club. Dat blijkt wel uit het feit dat de Zandeweersters nog altijd twee seniorenelftallen op de been kunnen brengen. Samen met het naburige vv KRC uit Kantens beschikt ZEC ook nog eens over ongeveer 100 jeugdleden. “Dat is goed voor de club, want zeker voor een kleine club heeft de jeugd de toekomst”, vertelt penningmeester Pascal Koolhof.

De accommodatie van ZEC is 3 jaar geleden geheel vernieuwd, met hulp van vrijwilligers en de gemeente. Koolhof: “Gelukkig investeert gemeente Eemsmond nog in sportclubs. Voor zonnepanelen hebben we met succes een aanvraag gedaan bij het Duurzaamheidsprogramma.”

PSO ‘De Woldstreek’ werkt aan een duurzaam paardensportcomplex
Bij Paardensportvereniging Schildwolde en Omstreken, met zo’n 180 leden één van de grootste paardensportverenigingen van Nederland, is de verduurzaming onderdeel van een groter plan om de twee bestaande manegehallen aan te pakken. Wikin de Boer: “De bijdrage van NAM hebben we besteed aan LED-verlichting in de manegehal, de buitenbak en de hellingbaan voor rolstoelers. Dat levert een flinke besparing in de stroomkosten op.”Een tip voor verenigingen die ook willen verduurzamen? “Bereid je goed voor, dan heb je er het meeste profijt van.”

Zelf een aanvraag doen van de verduurzaming van de accommodatie van uw sportclub?

Sportclubs uit de 9 gemeenten van het akkoord ‘Herstel van vertrouwen, vertrouwen op herstel’ kunnen bij het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma een aanvraag doen voor de verduurzaming van hun accommodatie. U vindt alle programma-informatie op www.namplatform.nl/leefbaarheid

Back to top button