Groninger Molenweekend: Molens draaien en malen in provincie Groningen

Eemsdelta – Het Groninger molenweekend staat voor de deur en belooft een spectaculaire ervaring te worden voor liefhebbers van molens. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni zullen vrijwel alle molens in de provincie Groningen draaien en malen, inclusief die van Stichting De Groninger Poldermolens. De enthousiaste molenaars heten bezoekers van harte welkom, bieden rondleidingen aan en delen graag hun kennis over de werking van de molens.

Stichting De Groninger Poldermolens beheert maar liefst 17 poldermolens en de korenmolen Wilhelmina in Noorderhoogebrug. Deze molens bevinden zich in de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier. Voor de exacte locaties verwijst de stichting naar hun website www.degroningerpoldermolens.nl.

Dit jaar viert Vereniging De Hollandsche Molen, de belangenbehartiger van alle molens in Nederland, haar 100-jarig bestaan. Vorig jaar vierde Het Gilde van Molenaars, het vakgenootschap van voornamelijk vrijwillige molenaars, haar 50-jarig jubileum. Beide organisaties spelen een belangrijke rol in het behoud en de werking van de monumentale, karakteristieke en cultuurhistorisch waardevolle molens.

De nieuwe slogan van De Hollandsche Molen luidt: “Molens: Ze zetten altijd wat in gang.” Bezoekers worden uitgenodigd en geïnspireerd om één of meerdere molens te bezoeken. Op verschillende locaties worden ook activiteiten georganiseerd die leuk zijn voor kinderen.

De molens van Stichting De Groninger Poldermolens zijn te herkennen aan een blauwe beachflag aan het begin van de toegangsweg, waarop de tekst “Stichting De Groninger Poldermolens” en “Molen open” te lezen is. Voor meer informatie en openingstijden kan men terecht op de website van de stichting en op www.erfgoedpartners.nl.

Kom dit weekend genieten van de prachtige molens in Groningen en ontdek de betovering en geschiedenis die deze monumenten te bieden hebben.

Back to top button