Nieuwolda – Langer thuis wonen wordt voor iedereen bereikbaar. Als eerste woningcorporatie in Nederland lanceert Woonstichting Groninger Huis hiervoor een uniek sensorenpakket. Met dit pakket kunnen mensen langer zelfstandig en veilig in hun eigen huis blijven. De lancering gebeurt op woensdag 21 juni tijdens het Midsummer Event ‘Het nieuwe wonen, voor nu en in de toekomst!’, georganiseerd door de projectgroep ‘Duurzaam Nieuwolda’ in samenwerking met Seinenergie voor Duurzame Ontwikkeling en Jaga, beiden partner in de stichting Happy Balance.

Het event staat in het teken van de eerste ervaringen met het proefwonen in een demonstratiewoning aan de Lindelaan in Nieuwolda. Bewoners van Oost-Groningen kunnen hier kennismaken met een huis dat vol zit met nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid. Zo wekt het huis meer energie op dan er wordt verbruikt en heeft het besturing voor het binnenklimaat, de energiebeheersing en koeling in de zomer. De opgewekte energie kan worden opgeslagen in accu’s.

Unieke lancering door Groninger Huis

“Wat het huis pas echt uniek maakt, is de gebruiksvriendelijke thuistechnologie oftewel domotica”, zegt directeur Hilde van Ree van Groninger Huis. “Samen met ZTE, een Chinese multinational op het gebied van telecom en sensortechnologie, hebben we een sensorenpakket ontwikkeld waarmee onze bewoners langer veilig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.” Het huis bevat diverse sensoren die naast het energieverbruik, onder eigen regie van de bewoners ook het gedrag en de gezondheid kan signaleren. “Het pakket is zo ontwikkeld dat de bewoner zelf de keuze kan maken wat er eventueel door de sensoren wordt waargenomen. Beweegt iemand nog genoeg, slaapt hij regelmatig? Als de sensoren iets vreemds registreren, dan gaat er automatisch een signaal naar de familie of naar de dokter, afhankelijk van wat de gebruiker zelf bepaalt. Diegene die het signaal ontvangt kan dan actie ondernemen.”

Jan Terlouw over duurzaamheid

Niemand minder dan Jan Terlouw spreekt tijdens het event over het belang van een duurzame toekomst en hoe het project ‘Duurzaam Nieuwolda’ hier toe bijdraagt. Daarnaast maken ook andere sprekers hun opwachting. Zo zal onder meer wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt uitleggen waarom een innovatieproject juist in een krimpgebied van belang is. Bas Zwartkruis van ZTE zal verhullen wat Nieuwolda en Shanghai met elkaar te maken hebben. Henk Seinen, directeur Seinenergie en kwartiermaker, geeft een presentatie over het nieuwe wonen, voor nu en in de toekomst.

Project Duurzaam Nieuwolda

Het Project Duurzaam Nieuwolda is een samenwerking tussen Woonstichting Groninger Huis, gemeente Oldambt, Vereniging Dorpsbelangen Nieuwolda, Hanzehogeschool Groningen, Zorg Innovatie Forum (ZIF), B+O Architecten en Sociaal Werk Oldambt. Verder zijn er diverse samenwerkingspartners (inclusief sponsoren), studenten, vrijwilligers en Provincie Groningen die dit project mede mogelijk maken.

Advertenties