Groninger Gasberaad vraagt om totale ‘reset’ van het herstel van Groningen

Groningen – Begin dit jaar merkte het Gasberaad dat ze dreigden te verzuipen in het gasdossier. Ze holden van incident naar incident, werden elke dag verrast door nieuwe berichten (“wat is dít nu weer”?) en hadden steeds meer moeite om overzicht te houden en een lijn te ontdekken.

Bij het Gasberaad werd besloten dat het tijd werd om de zaak eens goed op een rij te zetten. “Boudel op rieg” in het Gronings. Het bleek een bijna onmogelijke opgave, juist door de vele veranderingen en de onduidelijke structuren was het soms echt moeilijk te achterhalen hoe zaken in elkaar steken, wie, waarom, op basis van wat, iets had besloten, wat er eigenlijk was terecht gekomen van al die pilots, wat er was gebeurd met adviezen, enzovoort.

Gaandeweg is de Barometer niet alleen een breed overzicht geworden van feiten en cijfers, maar ook een behoorlijk statement. Al schrijvend aan het document groeide de overtuiging: zo kunnen we niet door blijven gaan in Groningen. Als zij er geen wijs meer uit kunnen worden, is het dan gek dat bewoners die ermee te maken hebben verzuipen? Het gasberaad heeft een aanzet gegeven voor een totale ‘reset’ van het herstel van Groningen: Tien stappen naar Herstel van Groningen.

De eerste exemplaren heeft het gasberaad aangeboden aan de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, en aan de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren. Ze hopen dat de ministers bereid zijn de kritiek open te ontvangen en onder ogen te willen zien. En niet te snel in het Haagse standaard defensief te schieten “we zijn ermee bezig”, “het wordt beter”, “er zit intussen echt voortgang in”, “we hebben toch de gaskraan dichtgedraaid?” Wie de Barometer leest kan niet anders dan concluderen dat ze nog niet klaar zijn in Groningen.

De Barometer Boudel op rieg kunt u downloaden de website (www.gasberaad.nl).

Back to top button