Groninger fotoclub AFV Daguerre exposeert tijdens DelfSail in Delfzijl

Delfzijl – De Groninger fotoclub AFV Daguerre, die in 1891 is opgericht en daarmee de op één na oudste fotoclub van het Europese vasteland is, vierde in mei 2016 haar 125 jarig bestaan. De burgemeester van Groningen heeft de jubileumtentoonstelling  vanuit het Groninger Museum geopend. Bij die gelegenheid reikte hij de Koninklijke Erepenning uit aan Amateur Fotografen Vereniging Daguerre.

Voor iedereen die deze tentoonstelling gemist heeft: De volledige tentoonstelling is tijdelijk verhuisd naar Delfzijl en nu ook tijdens het maritieme evenement Delfsail te zien bij de kades. Ook in De Vennen 5 zijn in samenwerking met de gemeente Delfzijl foto’s te zien.

Stad in Beweging
Aan de hand van het thema ‘Stad in beweging’ laten de leden van AFV Daguerre zien hoe zij een stad zien. Met een vereniging van 37 leden krijg je heel verschillende benaderingen. Wat beweegt in de stad, wie bewegen er, hoe beweegt de stad zelf, waar gaat de stad heen … ? En dat geldt ook voor Delfzijl. Onder begeleiding van Robert van der Molen, professioneel fotograaf en docent aan de fotoacademie, hebben de leden de afgelopen 2 jaar gewerkt aan onze persoonlijke invulling van het thema ‘Stad in beweging’. Midden in het havengebied van Delfzijl tonen we zo’n 180 foto’s op groot formaat. De buitententoonstelling is gratis toegankelijk. Ook het Tschumipaviljoen op het Hereplein in Groningen doet mee.

Fotografische reis in het Tschumipaviljoen Hereplein Groningen
Aansluitend op deze fotoserie realiseert kunstenaar Sander Veenhof een ‘fotografische reis’ in dit paviljoen dat is ontworpen door de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi ter gelegenheid van de 950ste verjaardag van de stad Groningen in 1990. Tijdens de ‘fotografische reis’,  tot en met 19 juli 2016 kunnen bezoekers – in ieder geval op de zaterdagen – hun mobiele telefoon laten reizen langs verschillende foto’s met het thema ‘Stad in beweging’ en zo zelf nieuwe beelden toevoegen. Op de andere dagen kunnen bezoekers hun eigen foto rond het thema uploaden en op die manier kunnen ze mee-exposeren in het paviljoen.

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken. Dankzij bijdragen van Provincie Groningen, VSB Fonds, H. van Meekeren (Hekwerken), Kammingafonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kunstraad Groningen, Huis van de Groninger Cultuur, Fotobond – Nederlands Centrum voor Vrije Tijdsfotografie, Gemeente Groningen, Stichting Tschumipaviljoen, Groninger museum, Fotofabriek, Foto Sipkes, Fotografie Robert van der Molen, Alfa-college. www.afvdaguerre.nl

Back to top button