Groningen Seaports verwerft voormalig HNL-terrein; doorstart veerdienst vanuit de Eemshaven steeds verder uit het zicht

Eemshaven – Op 2 mei 2024 hebben curator Hans Silvius en Groningen Seaports een overeenkomst bereikt over de overname van de erfpachtlocatie van het voormalige terrein van Holland Norway Lines (HNL) in de Eemshaven. Het terrein was sinds het faillissement van HNL op 1 september 2023 in handen van de curator. Met deze overname krijgt Groningen Seaports het beheer over het terrein terug.

Curator Silvius heeft de afgelopen acht maanden onderzocht welke mogelijkheden er waren voor een doorstart van een veerdienst op de voormalige locatie van HNL (2 hectare) in de Eemshaven. Hij heeft echter geconcludeerd dat er op dit moment geen kansrijke doorstart mogelijk is. “Sinds 1 september heb ik gesprekken gevoerd met verschillende partijen die interesse hadden in een veerdienst vanuit de Eemshaven naar Noorwegen, maar het bleek al snel dat dit een langdurig proces is. Het opzetten van zo’n veerdienst vereist aanzienlijke investeringen en er zijn kosten verbonden aan het verkrijgen van een schip en aanmeerfaciliteiten. Ik verwacht niet dat hier op korte termijn beslissingen over zullen worden genomen”, aldus Silvius.

Na het vaststellen dat er geen levensvatbare initiatieven waren voor een veerdienst op het voormalige HNL-terrein, heeft Groningen Seaports interesse getoond in het terugkopen van de erfpachtlocatie van de curator. “We zien een grote belangstelling vanuit de markt voor activiteiten die aansluiten bij onze haven. In de komende periode zullen we het terrein opnieuw beschikbaar maken voor nieuwe initiatieven. We staan open voor ondernemers met sterke plannen. Mocht er in de toekomst een partij opstaan met een solide plan voor een veerdienst vanuit de Eemshaven, dan zijn we bereid om het gesprek aan te gaan”, aldus CEO Cas König van Groningen Seaports.

Back to top button