fbpx
15.6 C
Delfzijl
maandag 21 september 2020
Home Evenementen Groningen krijgt nieuw fietsevenement: de Wierdendriedaagse

Groningen krijgt nieuw fietsevenement: de Wierdendriedaagse

Westeremden – Naast de bekende Drentse en Twentse Fietsvierdaagse krijgt Groningen nu ook een eigen meerdaags fietsevenement: de Wierdendriedaagse. Deze eerste editie, bedoeld voor recreatieve fietsers, vindt plaats tijdens het Pinksterweekend op 30 en 31 mei en 1 juni.

De routes die gefietst worden zijn de nieuwe ‘Welkom op de wierde’ fietsroutes. Deze zijn gemaakt om meer bekendheid te geven aan dit unieke erfgoed: de wierden. De drie verschillende routes (vandaar driedaagse) voeren langs wierdendorpen zoals Toornwerd, Westeremden, Niehove, Warffum, Leens en Ezinge. De Wierdendriedaagse is bedoeld als feestelijke aftrap van deze routes. Musea, kerken en horeca langs de route organiseren tijdens dit weekend allerlei extra activiteiten.

Historische woonheuvels
Het gebied waardoor gefietst wordt is het Hogeland, waar je fietst van het ene prachtige beschermd dorpsgezicht naar het volgende authentieke dorpje. De dorpen liggen vaak op en rondom een wierde. Een door mensen gemaakte heuvel, bedoeld om droge voeten te houden in de tijd dat de Waddenzee nog regelmatig over de Groningse klei spoelde. Op die wierden ontstonden dorpjes en werden in de middeleeuwen prachtige kerkjes neergezet. Wie nu door het wierdengebied fietst ziet deze schilderachtige dorpen als eilandjes in het landschap liggen.

App
De fietsers rijden met behulp van de speciale ‘Welkom op de wierde’ app van wierde naar wierde en maken onderweg kennis met historische en culturele pareltjes. De app komt een week voor de Wierdendriedaagse uit. Met deze app leer je aan de hand van ‘Verhalen van de wierde’, Wierdenweetjes en foto’s de wierden en haar bewoners kennen. Er staan legenden in, verhalen over opgravingen waarbij Romeinse schatten werden gevonden, een verhaal over de Hammingh’s die het bekende café runden maar ook portretten van hedendaagse ondernemers zoals Eisseshof in Niehove. Door middel van de app gaan de verhalen van vroeger en nu leven, en krijg je een andere kijk op het landschap. Voor de fietsers zonder app zijn er routekaarten beschikbaar.

Praktisch
Deze eerste editie start op zaterdag in de regio Appingedam, Loppersum en Zeerijp. De tweede dag kun je fietsen langs o.a. Winsum, Warffum en Middelstum. En op de derde dag gaat de route langs onder meer Leens, Niehove, Garnwerd en Eenrum. Fietsers kunnen iedere dag kiezen uit twee afstanden en verschillende startpunten. Een of twee losse dagen mee doen kan ook. Aanmelden kan via www.wierdendriedaagse.nl .

Het idee voor de routes en de Wierdendriedaagse komt van Marleen Godlieb en Stichting Noordgedacht. De provincie Groningen heeft de routes gesubsidieerd, Loket Leefbaarheid draagt bij aan de Wierdendriedaagse.