Grond onder Wirdum blijft onrustig: weer een aardbeving met kracht van 1.1 op de schaal van Richter

Wirdum – De grond onder Wirdum blijft onrustig. Woensdagochtend rond 9:15 uur heeft er opnieuw een aardbeving plaatsgevonden bij Wirdum. De aardbeving had een kracht 1.1 op de schaal van richter. Dit is de vijfde aardbeving rond Wirdum deze maand en de achtste aardbeving in de provincie.

Hoe komt het dat de aardbevingen door blijven gaan?
De jarenlange gaswinning heeft voor drukverschillen gezorgd in het Groningen-gasveld. Zo is de druk rondom de clusters in Loppersum waar de winning al enige tijd gestopt is, relatief hoog. In het zuiden, waar nog gas gewonnen wordt, is de druk lager. Deze druk is zich nu aan het vereffenen. Het aardgas stroomt van plekken met een hoge druk naar plekken met een lage druk. Ook dit proces veroorzaakt spanningen op breuken in de diepe ondergrond, die tot bevingen kunnen leiden.

De gaswinning is nu zo laag dat de bevingen die nu plaatsvinden vooral worden veroorzaakt door deze drukvereffening en nauwelijks nog worden beïnvloed door de huidige gasproductie. Pas als die druk overal gelijk is, zullen er geen gasgerelateerde aardbevingen meer zijn. Daarom gaan de aardbevingen door, ook als de winning uit het Groningen-gasveld helemaal gestopt is. Het proces van drukvereffening zal mogelijk nog tientallen jaren duren. Het aantal en de zwaarte van de bevingen neemt naar verwachting wel af, en zal op een gegeven moment stoppen.

Back to top button