29.8 C
Delfzijl
dinsdag 23 juli 2019
Home Weer en natuur Grijze Kerst dit jaar; Eerste Kerstdag kans op mist

Grijze Kerst dit jaar; Eerste Kerstdag kans op mist

Nederland – Kerst verloopt dit jaar grijs. Op Eerste Kerstdag is het op veel plaatsen bewolkt en regionaal mistig. Wie de weg opgaat moet dinsdagochtend dan ook rekening houden met slecht zicht. De mist verdwijnt moeizaam en vooral in het zuiden zal de zon weinig te zien zijn. Ook op Tweede Kerstdag is het bewolkt en somber weer. Wel blijft het op beide kerstdagen droog en staat er weinig wind. 

Op Kerstavond wijst weinig op een grijze Kerst. Er zijn namelijk brede opklaringen met enkele wolkenvelden. Eind van de middag en vroeg op de avond kunnen aan de westelijke hemel zeldzame parelmoerwolken verschijnen.

In de nacht naar dinsdag valt de wind weg en ontstaat regionaal dichte mist. De kans op mist is het grootst in het zuiden en midden. De minima liggen rond het vriespunt. In het oosten en zuidoosten kan het 1 of 2 graden vriezen. Plaatselijk kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Hardnekkige bewolking en mist
In de ochtend van Eerste Kerstdag is het op veel plaatsen grijs en mistig. Het zicht verbetert dinsdagochtend langzaam, maar na het optrekken van de mist wordt het nog niet zonnig. Op veel plaatsen in het zuiden en oosten blijft het namelijk de hele dag grijs en nevelig. In de kustprovincies weet de zon waarschijnlijk beter door te breken. Waar het lang bewolkt blijft wordt het niet warmer dan 4 graden. Op plaatsen waar de zon schijnt kan het 7 graden worden. Het blijft de hele dag droog en er staat een zwakke tot matige westenwind.

Ook Tweede Kerstdag verloopt droog, maar somber met veel bewolking. ’s Ochtends kan het opnieuw regionaal mistig zijn, maar het zicht is waarschijnlijk beter dan op dinsdag. Gelukkig geven kerstverlichting en -versiering deze dagen sfeer. De middagtemperatuur komt uit op 5-7 graden en daarmee is het iets zachter dan normaal. Maxima van 4-6 graden zijn eind december gebruikelijk.

Van warmterecords tot sneeuw
Vorig jaar was het tijdens Kerst vergelijkbaar weer. Eerste Kerstdag verliep grauw en grijs en alleen in Drenthe brak de zon even door. Wel was het met 8-10 graden iets zachter dan dit jaar. Op Tweede Kerstdag wist de zon wél flink door te breken en konden we 1 tot 5 zonuren meepakken.

In 2016 verliep Kerst boterzacht met op beide kerstdagen maxima van 10-12 graden. In 2015 leverden de kerstdagen zelfs warmterecords op. De Bilt noteerde op Eerste Kerstdag een maximumtemperatuur van 14,0 graden en daarmee was het de warmste 25 december ooit gemeten. Op Tweede Kerstdag werd dat dunnetjes overgedaan met een maximum van 14,4 graden, ook goed voor een dag-warmterecord. In het zuiden werd het die dag zelfs bijna 15 graden!

De laatste witte Kerst dateert van 2010. In De Bilt was het sneeuwdek op beide kerstdagen ongeveer 5 cm dik. In het zuidoosten lag regionaal zelfs 15-20 cm sneeuw!

Advertenties

Advertenties