fbpx
14.1 C
Delfzijl
dinsdag 29 september 2020
Home Agenda tips Gratis concert van het Nederlands Strijkersgilde 19 juli in Den Andel

Gratis concert van het Nederlands Strijkersgilde 19 juli in Den Andel

Den Andel – Kom luisteren naar het gratis concert van het Nederlands Strijkersgilde op donderdag 19 juli, om 20:00u in dorpshuis Op Streek in Den Andel.

Het NSG repeteert iedere zomer in het Noord-Groningse Westernieland een week lang aan een modern strijkersprogramma met muziek uit de 20 e en 21 e eeuw. Dit programma wordt vervolgens uitgevoerd in de regio Groningen en op verschillende plaatsen in de Randstad. Het NSG bestaat uit 40 jonge, enthousiaste, gevorderde amateurs. Dit jaar is extra bijzonder, want het NSG viert haar 25-jarig lustrum. Een dergelijk lustrum verdient een feestje, daarom wordt er dit jaar gedanst! En wel op ’Shaker Loops’ van de Amerikaanse minimalist John Adams. Voor het eerst gaat NSG samenwerken met twee jonge dansers: Tiemen Stemerding (1995, Enschede) en Johanna Wernmo (1994, Zweden) hebben speciaal voor deze gelegenheid een choreografie op dit stuk gemaakt.

De overige stukken dansen gezellig mee. Het Concert voor strijkorkest van Grażyna Bacewicz doet de stokken springen, terwijl de vingers over de snaren razen. Het werk werd geschreven in 1948 en ademt het optimisme dat opbloeide toen de Tweede Wereldoorlog juist voorbij was. Eenzelfde vrolijke sfeer treffen we in deVijf volksmelodieën (1952) van Witold Lutosławski, die de oude volksdansen van nieuwe, pittige harmonieën heeft voorzien. Iets verder richting het heden vinden we daarna de nog levende Limburger Johan Suijkerbuijk. Zijn ‘Choreograffiti’ (1988) is opgedragen aan de Oekraïense turnster Oksana Omelianchik, een nu gepensioneerde Sovjet-gymnast en de all-round gouden medaillewinnaar van de Wereldkampioenschappen van 1985. Dit vrolijke stuk heeft een meer Amerikaans karakter. Uit diezelfde periode komt ‘Breathe’ (1987) van Hanna Kulenty. Deze van origine Poolse componiste laat horen dat er nog vele onontdekte klanken zijn, die je met een strijkorkest kan laten horen.

De concerten staan onder leiding van dirigent, componist, arrangeur en altviolist Gijs Kramers. Hij dirigeert orkesten in Nederland en Engeland, was jarenlang artistiek leider van het Ricciotti Ensemble en speelt daarnaast onder meer in het Ruysdael Kwartet.

Concert: Dorpshuis Op Streek, De Streekweg 33, Den Andel

Kijk voor meer informatie op www.nederlandsstrijkersgilde.nl