Google investeert 500 miljoen euro in de uitbreiding van het Datacentrum in de Eemshaven

Eemshaven – Google investeert 500 miljoen euro in de uitbreiding van het Datacentrum in de Eemshaven. Het datacentrum van Google in de Eemshaven opende de deuren in december 2016. Momenteel werken in het datacenter 250 mensen.

Het datacentrum van Google maakt diensten zoals Gmail, Maps en YouTube mogelijk. Maar het levert ook extra voordelen op voor de lokale gemeenschap. Zo creëert het banen in dit gebied in onder meer IT, elektronica en mechanica, catering en beveiliging. Ook kan het andere bedrijven stimuleren om te investeren in de regio en wordt technische- en operationele kennis gedeeld, waarmee lokale leveranciers en contacten hun voordeel kunnen doen. Ten slotte ondersteunt Google ook lokale gemeenschapsinitiatieven, onder meer door samenwerking met lokale onderwijsinstellingen en organisaties op het gebied van natuurbeheer. Een nieuwe ronde voor het aanvragen van financiële ondersteuning voor lokale projecten start vandaag.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: “De uitbreiding van Google’s datacenter toont aan dat Groningen internationale technologiebedrijven veel te bieden heeft, zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen. Google heeft aangetoond ook Groningen veel te kunnen bieden zoals werkgelegenheid, inkomsten voor lokale toeleveranciers, investeringen in natuurprojecten en een coderingsprogramma voor de jeugd. Door de bouw van dit datacenter wordt de regio bovendien nóg aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven. Dit is, kortom, een samenwerking waarvan iedereen hier in de provincie Groningen profiteert.”

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: “Google heeft de Eemshaven locatie destijds gekozen om verschillende redenen, waaronder de uitstekende infrastructuur, snelle glasvezelverbindingen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. Maar evenzo belangrijk is de steun van de lokale gemeenschap. We zijn de lokale en regionale overheid en de lokale leveranciers en mensen uit de omgeving hiervoor dankbaar. We zijn blij dat we een bijdrage aan de gemeenschap kunnen leveren, niet alleen met de creatie van banen maar ook door te investeren in lokale projecten. Met de aangekondigde uitbreiding van ons datacentrum en de investering die daarmee samengaat bevestigen we nogmaals onze betrokkenheid bij de regio.”

Sinds de bouw leverde Google een bijdrage van 800 miljoen aan het bruto binnenlands product. Het nieuwe centrum levert tijdens de bouw werk op voor zo’n 1200 bouwvakkers, schat Google. Als de faciliteit open is, levert dat zo’n 30 tot 40 extra banen op.Back to top button