GGD waarschuwt voor telefonische oplichting met versnelde corona-vaccinatie

Nederland – De GGD waarschuwt voor oplichters die mensen persoonlijk benaderen uit naam van ‘Team Thuiszorg’. Ze bieden tegen betaling van € 71,95 – te voldoen via Tikkie – aan dat je zogenaamd in aanmerking voor versnelde vaccinatie.

Omdat de bellers ook over jouw echte geboortedatum beschikken, is de kans groter dat je denkt dat je met een bona fide zorginstantie te maken hebt. De GGD benadrukt met klem dat dit niet de officiële werkwijze is en roept iedereen dan ook op om niet op dergelijke telefoontjes in te gaan.

Het is nog onduidelijk hoe de oplichters aan deze gegevens zijn gekomen, maar het ligt voor de hand om te denken in termen van een datalek, waarbij opgemerkt dient te worden dat dat best om gegevens kan gaan die al in een veel eerder stadium buit zijn gemaakt. En hoe meer gegevens de oplichters van je hebben, hoe groter de kans is dat je in een dergelijke oplichtingstruc trapt.

De opzet van de truc is als volgt. Je dient telefonisch akkoord te geven dat je in aanmerking wil komen voor versnelde vaccinatie en dat je vooraf de betaling voldoet. Dat gaat via een Tikkie-betaalverzoek. Is de betaling eenmaal rond? Dan krijg je een appje of een sms’je met de tekst ‘Bedankt dat u kiest voor vaccinatie, zodra de betaling is overgemaakt krijgt u een bevestiging’, waarmee gesuggereerd wordt dat er een definitieve afspraak is gemaakt. Je raadt het al: dat is allerminst het geval.

Bovendien krijgen gedupeerden te horen dat het bedrag gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekering. Dat is natuurlijk onzin: het is niet alleen onmogelijk om op deze wijze in aanmerking te komen voor een ‘versnelde vaccinatie’, het vaccin wordt vergoed door de Nederlandse staat.

Back to top button