woensdag 20 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Geweldsincidenten met messen onder jongeren blijft hoog; Landelijke campagne ‘Drop je knife en doe wat met je life’ van start

Appingedam – Burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta heeft vandaag bij het jongerencentrum op het Burgemeester Welleman sportpark in Appingedam de aftrap verricht van de campagne ‘Drop je knife en doe wat met je life’. Burgemeester Gerard Beukema verricht de aftrap van de campagne samen met een aantal klassen van de George Martens School. Ook waren jongerenwerkers en de politie hierbij aanwezig.

De campagne is gericht op het tegengaan van het messenbezit onder jongeren en jong-volwassenen. Tijdens deze week kunnen messen en andere wapens ingeleverd worden. Men hoeft zichzelf niet bekend te maken en krijgt er geen straf voor. ‘Drop je knife en doe wat met je life’ loopt van maandag 11 oktober tot en met zondag 17 oktober. Binnen de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland nemen diverse organisaties en onderwijsinstellingen hier aan deel.

‘Drop your knife en doe wat met je life’
In de Week van de Veiligheid kunnen messen, balletjespistolen en wapens waarmee je kunt slaan ingeleverd worden op de politiebureaus in Delfzijl, Loppersum, Uithuizen, Winsum en Bedum. Daar staan inlevertonnen. Daarnaast rijdt een mobiele inleverlocatie langs de plekken waar veel jongeren samenkomen. Alle inleverlocaties staan op www.dropjeknife.nl. De scholen hebben ouders geïnformeerd over de campagne en besteden er tijdens de lessen aandacht aan. De jongerenwerkers delen flyers uit aan jongeren met informatie over de inleveractie.

Messengeweld onder jongeren
De totale aantallen van minderjarige steekverdachten kwamen in 2019 en 2020 uit op respectievelijk 315 en 325. De piek zat in het voorjaar van 2020, blijkt uit de politiecijfers. Toen werden tussen januari en juni 170 minderjarigen aangemerkt als verdachte van een steekincident. 

Week van de Veiligheid
Aan de actie nemen meer dan 200 gemeenten deel. Landelijk faciliteert het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie de inleveractie. Binnen de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland nemen de volgende organisaties deel aan de inleveractie: Politie Noord-Nederland, Halt, Mensenwerk Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Het Hogeland, Het Hogeland College, Terra Winsum, Jongerenwerk Eemsdelta, Cadanz Welzijn, Noorderpoort, Dollardcollege en Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,304VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
DierDier
WonenWonen
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin