zondag 24 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Geven en nemen in buurthuis De Kajuit

Delfzijl – ‘Een bruisend multifunctioneel buurthuis dat zichzelf kan bedruipen, dat is wat we met De Kajuit binnen een paar jaar willen bereiken,’ vertelt Marja Wilting. ‘Een gebouw waar iedereen zich welkom voelt en meedoet. Waar je niet alleen komt consumeren, maar ook iets toevoegt.’ De Kajuit is net een maand open en herbergt nu al een aantal voor Delfzijl totaal nieuwe activiteiten. Zoals het Ontmoetingshuis dat onder andere gericht is op mensen met geheugenproblemen en hun naasten.

Stoer concept
‘We zijn nog een beetje op zoek naar wat precies de lading dekt,’ legt Marja uit. Ze zit met haar laptop in een fris geschilderde nieuw ingerichte kamer. De deur staat open en via de gang kijk je in een grote ruimte met reusachtige ramen. De Kajuit is gevestigd in een deel van de voormalige huishoudschool aan de Prins Bernhardlaan in Delfzijl. In het andere deel zit de wasserij van Fivelingo. ‘Kijk daar in die grote ruimte waar de tafels en stoelen staan en waar ook de keuken is, daar kan van alles georganiseerd worden. We willen aan de ene kant graag een buurthuis zijn voor heel Delfzijl, maar aan de andere kant is De Kajuit ook meer dan dat en zou de omschrijving multifunctionele accommodatie beter passen.

Heel belangrijke uitgangspunten zijn: meedoen, participatie en ontmoeting op basis van gelijkwaardigheid. Ik vind het een heel stoer concept. Inwoners spelen de hoofdrol. Als kwartiermaker heb ik drie jaar de tijd om de processen te helpen begeleiden, zodat De Kajuit uitgroeit tot een zelfstandig concept waar iedereen die dat wil een rol speelt. Heel leuk, ook omdat je nog niet precies weet wat het wordt, maar doet wat werkt en dat versterkt.’

Ontmoetingshuis
Een van de activiteiten, die in andere plaatsen al heel succesvol is, maar in Delfzijl nog geen plek had, is het Ontmoetingshuis. Dit initiatief is bestemd voor iedereen die zich wel eens eenzaam voelt én voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten.

Het werkt als een inloophuis. Je hoeft je van tevoren niet op te geven en kunt gewoon naar binnen lopen. Doel is andere mensen in dezelfde soort situatie ontmoeten, ervaringen uitwisselen en andere mensen leren kennen. Voor wie dat wil is het mogelijk om samen activiteiten te ondernemen. Regelmatig is wijkverpleegkundige en Casemanager Dementie Jeannette Baas aanwezig en beschikbaar voor informatie en advies voor wie daar behoefte aan heeft. Het idee voor het Ontmoetingshuis komt oorspronkelijk van een meneer uit Appingedam, die leed aan een vorm van dementie. Hij bezocht regelmatig een ontmoetingshuis in Groningen, maar toen dat niet langer ging, heeft hij gepleit voor een soortgelijk initiatief in Appingedam. Dit draait inmiddels al enkele jaren en is van meet af aan opgezet voor de inwoners van Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Met de opening in De Kajuit is er een bezoekmogelijkheid bijgekomen. Iedere woensdag van 9.30 tot 12.00 uur.

Dementievriendelijk
‘Sowieso is ons credo voor De Kajuit, dat iedereen iets te bieden heeft,’ licht Marja toe. ‘Ook als je een vorm van dementie hebt of iets dergelijks, dan wil dat niet zeggen dat je niets meer kan. Dementievriendelijkheid is ook uitgaan van de kracht van mensen. Zo biedt De Kajuit nu onderdak aan verschillende dagactiviteiten. We hebben bijvoorbeeld van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur ‘De Inloop’. Iedereen die behoefte heeft aan een praatje of een kopje koffie of thee is van harte welkom. Daarnaast hebben we op dinsdag en donderdag twee groepen voor ouderen.

Het gaat om een dagactiviteit voor mensen zonder een indicatie, die het leuk vinden om bijvoorbeeld samen te knutselen en deze groepen eten ook samen. Wat mooi is aan De Kajuit is dat de verschillende groepen niet strikt gescheiden van elkaar zijn. Zo vindt er veel kruisbestuiving plaats tussen de bezoekers en de organiserende partijen. Zo zou het best kunnen dat iemand met beginnende dementie koffie schenkt bij de knutselgroep of dat iemand die eenzaam is het hartstikke leuk vindt om bij een kinderactiviteit van de buurtvereniging te helpen.’

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,307VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
DierDier
TuinTuin
WonenWonen