fbpx
12.6 C
Delfzijl
zaterdag 29 februari 2020
Home Algemeen Gerestaureerde Molukse kerk Eben-Haëzer in Appingedam officieel heropend

Gerestaureerde Molukse kerk Eben-Haëzer in Appingedam officieel heropend

Appingedam – Vrijdagmiddag vond de officiële heropening plaats van de gerestaureerde Molukse kerk Eben-Haëzer in Appingedam. Tijdens de feestelijke opening kwamen diverse sprekers aan het woord, waaronder de Directeur Susan Lammers van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, die de kerk, de gemeenschap én de betekenis voor de samenleving benadrukten.

De kerk dateert van 1960 en werd neer gezet als ‘semipermanent’ gebouw en was de eerste Molukse kerk in de eerste Molukse woonwijk van Nederland. In 2013 is het tot beschermd rijksmonument verklaard: ‘semipermanent’ werd permanent. Een jaar later is de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Het gebouw is en blijft in gebruik door de actieve Molukse gemeenschap van Appingedam. Met de restauratie en het bouwkundig versterken is in februari een begin gemaakt. De werkzaamheden betroffen vooral het opknappen van het dak, kozijnen, ramen en deuren, vloeren en het schilderwerk. Tegelijkertijd is de kerk bouwkundig versterkt. Dit om het gebouw bestendig te maken tegen bevingen. De inrichting is aangepakt en het pand is nu geschikt voor veelzijdig gebruik als kerk, wijkgebouw, ontmoetings- en informatiecentrum.

Commissaris van de Koning René Paas verrichte de officiële opening door een druk te geven op een knop waarna er een animatie over een kast in de vorm van een reiskoffer ging spelen. Deze kast staat symbool voor de reiskoffer waarmee de Molukkers de reis naar Nederland maakten. In dit mini museum zijn stukken ui de Molukse geschiedenis in Appingedam te vinden.

Aan het einde van het officiële gedeelte werd het naambord van de kerk officieel onthuld door de 90-jarige mevrouw Manny Usmany-Saya. Zei is een van de eerste generatie Molukkers die zich vestigden in Appingedam.

Herbestemming

Omdat de kerk het centrum is van kerkelijke en culturele activiteiten van de Molukse gemeenschap, krijgt het godshuis een multifunctionele bestemming. Nieuw is een informatiepunt over de Molukse geschiedenis. Door zijn vorm en geschiedenis is het gebouw volgens de SOGK uitermate geschikt om het verhaal van de Molukse gemeenschap van Nederland te vertellen.

Open dag

Vandaag zaterdag 11 november is er een open dag van 10.00 uur – 17.00 uur. Er zijn tijdens de open dag rondleidingen en muzikale optredens vanuit de Molukse gemeenschap. Iedereen is van harte welkom.

Advertenties