Gemeente en NCG praten met inwoners Overschild na opnieuw uitstel en onzekerheid door minister

Overschild – Begin deze week ‘klapte’ het overleg tussen minister Wiebes en de regio over de versterkingsaanpak. Gisterenavond sprak de gemeente Midden-Groningen samen met Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met de inwoners van Overschild. Burgemeester Rein Munniksma, wethouder Anja Woortman en Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders stonden op de zeepkist in een vol dorpshuis De Pompel in Overschild om de gebeurtenissen van de afgelopen dagen toe te lichten en vragen te beantwoorden. De inwoners van Overschild zijn boos en teleurgesteld over het besluit van minister Wiebes om de versterkingsopgave op te schorten. Uit de vele vragen en reacties bleek dat er bij de Schildjers veel onbegrip is over het gemak waarmee de minister onder het mom van veiligheid de versterkingsaanpak heeft stopgezet. De bewoners zien dit als een onnodige verlenging van hun mogelijke situatie van onveiligheid en als een klap in het gezicht na jaren van onzekerheid en uitstel.

Inwoners hebben al stappen ondernomen om via een WOB-verzoek hun versterkingsadviezen in handen te krijgen en bovendien bekijken zij de juridische mogelijkheden om de minister en de staat aan te klagen. Inwoners geven aan het vertrouwen in  de overheid kwijt te zijn en eigenlijk alleen de gemeente nog te zien als bondgenoot en enig houvast.

In Overschild zal in navolging van Appingedam de komende tijd de vlag letterlijk halfstok komen te hangen. Overschild is in de rouw.

Vervolg
Wethouder Woortman benadrukte dat het traject met de inzet van stedebouwkundige en landschapsarchitect Winy Maas van bureau MVRDV doorgaat. Dit heeft de gemeente ingezet om de bewoners zowel op collectief als individueel niveau te ondersteunen.

Midden-Groningen werkt samen met de gemeenten in de regio en de provincie aan een officiële reactie op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Ook heeft de gemeente aangegeven samen met de bewoners van Overschild naar het aangekondigde (spoed) debat in de Tweede Kamer te willen afreizen.

Back to top button