Gemeente Eemsdelta overweegt gratis openbaar vervoer voor inwoners met smalle beurs

Eemsdelta – De gemeente Eemsdelta overweegt gratis openbaar vervoer aan te bieden aan huishoudens met een beperkt inkomen. Het plan, genaamd de Meedoen Pas, zou 4.800 volwassenen en 1.000 jongeren tussen 12 en 18 jaar in staat stellen gratis te reizen binnen de gemeente. Kinderen tot 12 jaar reizen kosteloos mee. De gemeenteraad neemt hierover een besluit op 31 januari, waarbij het college van Eemsdelta een bedrag van 363.000 euro voorstelt om deze regeling gedurende het jaar 2023 te financieren.

Motivatie van het College
Het college van Eemsdelta rechtvaardigt dit voorstel door te wijzen op de uitgestrektheid van de gemeente. De grote afstanden tussen voorzieningen maken inwoners afhankelijker van het openbaar vervoer. De kosten van het openbaar vervoer vormen echter een obstakel voor mensen met een laag inkomen om volledig deel te nemen aan de samenleving. Om deze reden wordt voorgesteld gratis openbaar vervoer in te zetten, met de introductie van de Meedoen Pas. Met deze pas kunnen inwoners met een laag inkomen in de daluren gratis reizen met bussen van Qbuzz en treinen van Arriva. Een overeenkomst met Arriva zou worden gesloten om dit aanbod mogelijk te maken. Dit initiatief sluit aan bij het armoedebeleid zoals vastgesteld in de kadernota ‘Naar een merkbaar en meetbaar verschil!’

Meedoen Pas
Individuen die in aanmerking willen komen voor de Meedoen Pas, dienen een vergoeding van 7,50 euro te betalen. Bij vervanging van de pas vanwege verlies of breuk, wordt een vergoeding van 15 euro voor paskosten in rekening gebracht. Buurgemeente Het Hogeland heeft een vergelijkbare regeling al sinds 1 september 2020, waar pashouders gratis kunnen reizen tijdens daluren in de hele provincie Groningen.

Back to top button