Gemeente Eemsdelta in de top drie van de gemeenten met meeste fietsendiefstallen in de provincie Groningen

Groningen – In 2023 werden er in de provincie Groningen 3.345 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 21% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 43,9% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral in Veendam en Het Hogeland sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.  

Sterkste toename in Veendam
Het aantal fietsendiefstallen is binnen de provincie Groningen het sterkst toegenomen in Veendam. Hier was vorig jaar een ruime verdubbeling van fietsendiefstallen: 128,6% meer dan in 2022. Ook in Het Hogeland (+75%) en Eemsdelta (+41,2%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder. 

Niet overal in de provincie steeg het aantal fietsendiefstallen: in Westerwolde, Stadskanaal en Pekela was juist een daling. In Pekela nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-66,7%).

Groningen gemeente met meeste incidenten
Vooral in de gemeente Groningen sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag (2.720 fietsendiefstallen). De gemeente is zelfs goed voor 81,3% van alle fietsendiefstallen in de provincie. Andere Groningse gemeenten met veel diefstallen zijn Eemsdelta (120) en Midden-Groningen (110).

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.  

In deze gemeenten meeste kans op fietsendiefstal
Fietsendieven zijn allang niet alleen meer in de grote gemeenten actief. In de provincie Groningen werd vorig jaar namelijk in elke gemeente een fiets gestolen. Wel kan de kans op een gestolen tweewieler sterk verschillen per gemeente. 

Van alle Groningse gemeenten met meer dan 25 fietsendiefstallen in 2023 gaat het naar verhouding het vaakst mis in de gemeente Groningen. Hier zijn in een jaar tijd 19,4 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 11,1. 

De top 5 gemeenten binnen de provincie waar je de meeste kans hebt op een gestolen fiets:

  1. Groningen (gemeente): 19,4 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  2. Veendam: 6,2 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  3. Eemsdelta: 5,6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  4. Oldambt: 5,3 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  5. Midden-Groningen: 3,9 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023

Back to top button