Gemeente Delfzijl steunt landelijk oproepsysteem voor reanimatie HartslagNu

Delfzijl – Elke week krijgen 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Dit kan overal gebeuren: op het werk, in huis, tijdens het sporten of op straat. Wethouder Hans Ronde van Volksgezondheid: “De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt gebruikt. Daarom steunt de gemeente Delfzijl het landelijk oproepsysteem voor reanimatie HartslagNu. Dit vergroot de overlevingskans”.

Bij een hartstilstand is het van cruciaal belang dat er mensen in de buurt van het slachtoffer zijn die kunnen reanimeren. Het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu is een netwerk van goed geschoolde burgerhulpverleners en beschikbare AED’s in heel Nederland. Dit oproepsysteem is ook in de gemeente Delfzijl actief.

Oproepsysteem
Wanneer iemand 112 belt met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het reanimatie-oproepsysteem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen een bericht op hun telefoon met daarin de locatie van het slachtoffer of een beschikbare AED, inclusief routebeschrijving. De burgerhulpverlener(s) gaan naar het slachtoffer om acute hulp te verlenen totdat het ambulancepersoneel dit overneemt. Burgers zijn gemiddeld 2,5 minuut eerder ter plaatse dan de ambulance en kunnen het verschil maken tussen leven en dood.

Meld u aan als burgerhulpverlener!
Om het landelijk oproepsysteem HartslagNu goed te laten werken zijn voldoende burgerhulpverleners en beschikbare AED’s nodig. En deze burgerhulpverleners en AED’s moeten goed verspreid zijn over het hele land. Iedereen die woont en/of werkt in de gemeente Delfzijl en een geldig reanimatiediploma heeft kan zich aanmelden via www.hartslagnu.nl/burgerhulpverlening.

Meld uw AED aan
De gemeente Delfzijl is ook op zoek naar organisaties, verenigingen, instellingen of particulieren die een AED hebben en deze beschikbaar willen stellen bij een calamiteit. Een AED aanmelden bij het oproepsysteem kan via www.hartslagnu.nl/aed.

Back to top button