Gemeente Delfzijl heeft volgens Raad van State terecht sloopvergunning steenfabriek geweigerd

Delfzijl – De gemeente Delfzijl heeft de sloopvergunning van de steenfabriek om plaats te maken voor een nieuwe Aldi op de locatie van de voormalige steenfabriek Hijlkema terecht geweigerd. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend besloten.

Een Brabantse projectontwikkelaar wilde de voormalige steenfabriek slopen om daar een supermarkt met parkeerterrein te bouwen. De gemeente Delfzijl gaf echter geen sloopvergunning af, zij willen dat de steenfabriek bewaard blijft omdat het cultureel erfgoed is. Tevens wil de gemeente juist alle winkels bij elkaar te houden; in het centrum en in een aantal zogeheten kernwinkelgebied.

Volgens de projectontwikkelaar Progress Invest RE uit Maarheeze had de gemeente verzuimd om het pand als cultureel erfgoed te beschermen in het bestemmingsplan. De oude steenfabriek viel echter onder een provinciaal sloopverbod voor karakteristieke panden in het aardbevingsgebied.

Schadeclaim
Progres RE Invest heeft nog wel een schadeclaim van 7,2 miljoen euro klaarliggen voor planschade. Als de gemeenteraad van Delfzijl volgende week instemt met het nieuwe bestemmingsplan, waarin staat dat er op de plek van de steenfabriek geen supermarkt mag worden gebouwd, dient de projectontwikkelaar de claim in.Back to top button