Delfzijl – Wethouders Meindert Joostens van de gemeente Delfzijl en Lea van der Tuin van de gemeente Appingedam hebben dinsdagmiddag namen Afvalverwerker Virol en Weee Nederland een cheque uitgereikt aan de Voedselbank Appingedam-Delfzijl.
In de week van 12 tot en met 19 oktober was de Nationale Recycleweek. Veel gemeenten uit Noord Nederland kwamen samen met producentorganisatie Weee Nederland en afvalverwerker Virol in actie. Tijdens de Nationale Recycleweek, Heel Noord Nederland Recyclet vroegen de deelnemende gemeenten extra aandacht voor het belang van het inleveren van E-waste (afgedankte elektrische en elektronische apparaten). En dat deden ze niet alleen om een duurzame impact te maken.
Heel Noord Nederland Recyclet
In Nederland is vorig jaar zo’n 166 miljoen kilo aan e-waste gerecycled. Toch weet nog niet iedereen de weg naar de recyclebak te vinden. Daar moet wat aan gebeuren vinden de deelnemende gemeenten in Noord Nederland.
In totaal deden 18 gemeenten mee aan de campagne “Heel Noord Nederland Recyclet”. Tijdens deze week werd aandacht gevraagd voor het inzamelen van e-waste. Dit is nodig want gemeenten zien nog steeds veel e-waste terug in het restafval. Ook zwerven er nog veel afgedankte apparaten bij de mensen thuis op zolders en in schuurtjes. Apparaten die belangrijke grondstoffen bevatten. Door het recyclen van deze apparaten kunnen de grondstoffen weer worden ingezet voor een nieuw product. Gebeurt dat niet? Dan hebben we straks een tekort aan grondstoffen!
Tijdens de Nationale Recycleweek konden inwoners op verschillende plekken en op het afvalbrengstation in hun gemeente hun e-waste kwijt. Nu de campagne is afgelopen vragen de gemeente om wel door te blijven gaan met het recyclen van e-waste. Afgedankte elektronische apparaten kunnen inwoners inleveren op het afvalbrengstation in hun gemeente.
Maatschappelijke impact
Tijdens de campagne maken de deelnemende gemeenten niet alleen een duurzaam verschil. Het elektronisch afval (e-waste) wordt gerecycled bij Virol. Op hun specifiek ingerichte bedrijfsschool worden langdurig werklozen, inburgeraars en vroeg schoolverlaters opgeleid naar een betaalde baan. Virol creëerde met dit recycleproces al voor meer dan 40 mensen een betaalde baan.
De opbrengst van de apparaten die tijdens de campagne zijn ingezameld doneren de deelnemende gemeenten, Weee Nederland en Virol aan de voedselbank. Op deze manier steunen inwoners uit de gemeenten tevens een lokaal goed doel.
De Voedselbank is blij met de inwoners van de gemeenten. Hun motto is “Loop Warm Voor Arm!” Veel kinderen gaan zonder een ontbijt naar school. De Voedselbank komt hiervoor in actie. Ieder huishouden krijgt nu iedere week meer brood, broodbeleg, een doosje eieren en houdbare melk mee om te voorkomen dat kinderen met een lege maag naar school gaan. Het geld gaan ze gebruiken voor de aankoop van eieren en houdbare melk.
Naast een duurzame impact wordt er dus ook een maatschappelijke impact gemaakt. Een mooi voorbeeld van circulaire economie.
[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2252″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]