Appingedam – Wethouder Lea van der Tuin-Kuipers plaatste op woensdag 11 maart nestkasten in het park achter de Nicolaïkerk. Zij kreeg hierbij hulp van medewerkers van Cosis, die de nestkasten hebben gemaakt. Met de plaatsing van de nestkasten hoopt de gemeente Appingedam op een biologische manier de komst van de eikenprocessierups te voorkomen.
Eikenprocessierups (EPR)
De eikenprocessierups is een rups die leeft in eikenbomen. De rups was afgelopen zomer al actief in een groot deel van Nederland en zorgde op sommige plekken voor veel overlast. De rups kan gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens. De brandharen die de rups heeft zorgen voor klachten als jeuk en bultjes. Ook oogklachten kunnen voorkomen.
Preventief plan
Tot nu toe heeft de rups zich nog niet genesteld in de gemeente Appingedam. Om te voorkomen dat de rups zich in Appingedam nestelt, heeft de gemeente een preventief plan gemaakt. Op meerdere plekken in de gemeente worden naast nestkasten ook insectenvallen met feromoon geplaatst. Feromoon is een stofje waar de eikenprocessierups op af komt. Als de rups in de insectenval zit, wordt hij verdoofd en kan hij er niet meer uit. De gemeente kan op deze manier snel ontdekken of de rups zich in Appingedam vestigt en eventueel andere acties uitvoeren om verdere verspreiding van de rups te voorkomen.
Bloemenvelden
De gemeente legt ook op diverse plekken velden met bloembollen en andere bloemenmengsels aan, waardoor verschillende insecten worden aangetrokken. De insecten zorgen er op hun beurt weer voor dat natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden aangetrokken. Het gaat bijvoorbeeld om de pimpelmees, de koolmees, de roodborst, de ringmus, de winterkoning, de boomklever en de boomkruiper. Deze vogels eten de eikenprocessierups. Ook enkele soorten vleermuizen zijn dol op de eikenprocessierups. Het gaat onder meer om de grootoorvleermuis en de laatvlieger. Wethouder van der Tuin: “We hopen natuurlijk dat de rups niet naar Appingedam komt. Mocht het toch zo zijn, dan zijn we met deze maatregelen goed voorbereid. Het is extra waardevol dat we dit op zo’n natuurlijke manier doen, waardoor ook de natuur nog een steuntje in de rug krijgt”.