Gebouw Noorderpoort Delfzijl wordt aardbevingsbestendiger gemaakt

Delfzijl – Het Noorderpoort moet voor haar gebouw in Delfzijl een aantal bouwkundige aanpassingen door voeren, zodat er bij een eventuele volgende aardbeving geen ongelukken gebeuren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het weghalen van hoge kasten/voorwerpen op de bovenste verdiepingen en het vastzetten van kasten en zware voorwerpen op de lagere verdiepingen. Ook worden hangende voorwerpen als lampen, decoratie en machines daar waar nodig extra gezekerd. Deze maatregelen worden in of gelijk na de herfstvakantie uitgevoerd.

Door de aardbevingen zijn er in een aantal gebouwen scheuren in muren en/of plafonds ontstaan. Het College van Bestuur van Noorderpoort heeft het zekere voor het onzekere genomen en wil eventuele veiligheidsrisico’s zo klein mogelijk maken voor medewerkers, studenten en andere gebruikers van Noorderpoort gebouwen. De dienst Huisvesting van Noorderpoort is daarom voor de zomer al gestart met een preventief onderzoek naar de aardbevingsbestendigheid van scholen in het aardbevingsgevoelig gebied. In Delfzijl en Appingedam heeft dit onderzoek inmiddels plaatsgevonden. De schoolgebouwen in de stad Groningen worden ook dit jaar nog geïnspecteerd.

Het conceptrapport van Energy & Maritime in Delfzijl heeft Noorderpoort net mogen ontvangen. Het rapport van Beroepsonderwijs Appingedam wordt over een maand verwacht. Uit het conceptrapport blijkt dat er een aantal verbeteringen doorgevoerd moet worden qua veiligheid in Delfzijl.

Daarnaast staan er in het rapport conclusies waardoor een bouwkundige ingreep nodig zal zijn. Om te bepalen wat deze conclusies praktisch betekenen, is externe expertise ingehuurd. Zo kan er vastgesteld worden wat op de korte termijn moet worden uitgevoerd aan verbeteringen en welke werkzaamheden naar verwachting rond de zomer van 2016 uitgevoerd gaan worden. Het kan zijn dat ook aan de buitenkant werkzaamheden aan de gevel moeten worden verricht.

Reactie NAM niet afwachten
Het College van Bestuur kiest er voor om niet te wachten op de reactie van de NAM qua erkenning van de schade en risico’s.

Richtlijnen opgenomen in bouweisen bij nieuwbouw
Bij nieuwbouw houdt Noorderpoort inmiddels in de bouweisen rekening met de risico’s rond aardbevingen. Hierbij volgt het ROC de richtlijnen zoals beschreven in de Risicowijzer van Veiligheidsregio Groningen.

Back to top button