Frisse impuls voor Termunten en Termunterzijl

Termunterzijl – Voor 3 en 4 juni heeft het dorp Termunten/Termunterzijl  een prachtig programma ontwikkeld voor het evenement Festival Over de Vloed Termunten/Termunterzijl. Het Festival Over de Vloed is de provincie-brede viering van de afronding van het project Kiek. Het dorp grijpt het festival aan om de afronding van een aantal projecten te vieren. Projecten die hun leefgemeenschap een frisse impuls geven.

Krimp is kans
Onder de noemer ‘Krimp is een kans’ hebben diverse partijen waaronder Klankbordgroep Termunten/Termunterzijl, woonstichting Groninger Huis, inwoners, ondernemers en de gemeente de krachten gebundeld en de afgelopen jaren nieuwbouwplannen ontwikkeld. Resultaat daarvan zijn onder andere een hotel, een visserijmuseum, een Toeristisch Opstappunt en nieuwe woningen. Een frisse impuls voor Termunten/Termunterzijl. Als mooie woon- en leefomgeving en als recreatieve en toeristische bestemming.

Gemeente ondersteunt
De gemeente Delfzijl is al een aantal jaren bezig om de vitaliteit en de identiteit van haar dorpen te versterken. Dit staat in het Actieplan Dorpen en Wijken. Inwoners en ondernemers helpen om hun initiatieven te realiseren, staat daarbij centraal. Ook in Termunten/Termunterzijl heeft de gemeente vooral een ondersteunende rol gehad bij het realiseren van de resultaten die nu zichtbaar worden.

Open huis nieuw visserijmuseum
Het nieuwe visserijmuseum houdt op 3, en 4 juni Open huis. Het nieuwe museum in de Mello Coendersbuurt is nog niet helemaal klaar is maar er valt alvast kennis te maken. Dankzij de inzet van het bestuur en vrijwilligers is Termunten/Termunterzijl binnenkort een museum rijker. Er volgt nog een officiële opening.

Opening van nieuw hotel
Ontspannen en genieten. Dat is het motto van het hotel Termunterzijl dat op 4 juni officieel haar deuren opent. In het hotel kan overnacht worden, gegeten worden en vergaderd. Het hotel is gebouwd op een braakliggend terrein in de Mello Coendersbuurt. Met de bouw heeft dit terrein weer een waardevolle bestemming gekregen.

Kom kijken naar zes levensloopbestendige huurwoningen
Hotel_termunterzijl_6773Het dorp is sinds kort zes levensloopbestendige huurwoningen rijker. Rolstoeltoegankelijk en voorzien van badkamer en slaapkamer op de begane grond. Op de bovenverdieping bevinden zich nog twee slaapkamers en een tweede toilet. Groninger Huis, de verhuurder, is van mening dat deze kwaliteit nodig is. Ook senioren stellen steeds meer eisen aan de kwaliteit van hun woning en woonomgeving.

Kiek over Diek en een Toeristisch Opstappunt
Kiek over Diek is een 90 kilometer lang fietspad. De opening van dit fietspad wordt gemarkeerd door het festival Over de Vloed. Het fietspad verbindt het meest westelijke punt van de provincie Groningen met het meest oostelijke punt van onze provincie. Termunten/Termunterzijl is onderdeel van die route en heeft op die route een Toeristisch Opstappunt. Een knooppunt waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Het dorp wordt daarmee extra aantrekkelijk voor recreatie en toerisme.

Waarom naar Termunten/Termunterzijl gaan?
In het dorp is op 3, 4 juni kunst te zien die een antwoord op deze vraag geeft. Een creatieve inwoner heeft de unieke omgeving, de inwoners en de ondernemers met elkaar verbonden in vijf figuren: de schelp, de vis, de boot, de vogel en de zeehond. Op de een of andere manier heeft iedere inwoner, maar ook bezoekers, wel een verbondenheid met een of meer van deze figuren. Door ze vast te leggen in MDF-figuren en in de kleurplaat en deze te (laten) bewerken tot een kunstwerk verbindt men zich met deze figuren en waar deze te vinden zijn, in Termunten/Termunterzijl. Je moet het ervaren.

Festival OVER de Vloed
De opening van ‘Kiek over Diek’ wordt feestelijk gevierd in het weekend van 3, 4 juni 2016 met het festival OVER de VLOED: een regionaal festival vol (culturele) activiteiten. Zaterdag 4 juni staat in het teken van activiteiten op vier ‘dijkplaatsen’ in vier gemeenten waaronder gemeente Delfzijl. Termunten/Termunterzijl is een van die dijkplaatsen. De verbinding met de regio wordt met dit festival versterkt.

Back to top button