Fotoverslag: Brandweer Hoogezand wint bij brandweerwedstrijden in Appingedam

Appingedam – De brandweerwedstrijden in Appingedam zijn zaterdag door korps Hoogezand gewonnen. De wedstrijdploeg wist het meeste aantal punten te bemachtigen tijdens het scenario en eindigde daarmee bovenaan de lijst. Tweede werd het Friese korps Wommels, derde werd het Drentse korps Westerbork.

Het scenario van de brandweerwedstrijden was als volgt: Tijdens opnames van het programma Te land, ter zee en in de lucht verongelukte een luchtballon in de stadshaven van Appingedam aan het Overdiep. Een automobilist reed in op een tribune met toeschouwers, vermoedelijk doordat hij afgeleid was. Bij dit ongeluk werd een persoon gespietst door een steigerbuis en moest met hydraulisch gereedschap worden bevrijd. De ploegen konden hier vooral punten verdienen door eerst de constructie te stabiliseren voordat men de man ging bevrijden. De automobilist en publiek konden het toneel verlaten zonder verwondingen.

Naast het ongeluk met de auto moest er een slachtoffer worden gered uit de mand van de luchtballon. Een duiker die al in het water aanwezig was vanwege de opnames van het programma kon vertellen dat het slachtoffer een hoofdwond had en daarnaast ook buiten bewustzijn is geweest. Met een in de haven aanwezig trapboot kon het slachtoffer uit de mand worden gehaald en aan de kant worden gebracht.

De brandweerlieden werden tijdens het uitvoeren van de reddingen op de proef gesteld door de nodige chaos die werd gecreëerd door een cameraploeg en de paniekerige duiker. De bedoeling was dat er rondom het incident voor rust en veiligheid werd gezorgd en dat er ingeschat werd welke aanpak werd gekozen om beide slachtoffers te redden.

Prijsuitreiking

In restaurant Schathoes op landgoed Ekenstein werd ‘s avonds de prijzen uitgereikt door de jury van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). De jury beoordeelde alle brandweerlieden op hun handelingen en kwam na afloop van de wedstrijden tot een eindoordeel.

De uitslag is als volgt:

1. Hoogezand            1233
2. Wommels (Fr.)       1178
3. Westerbork (Dr.)    1165
4. Harkstede             1132
5. Veendam              1092
6. Nieuwehorne (Fr.) 1033
7. Haren                  1021
8. Ureterp                1005

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”681″]

Back to top button