FNV: Morgen eerste stakingsactie bij kunstvezelproducent Teijin Aramid in Emmen en Delfzijl

Delfzijl – Het eindbod van de directie van de Japanse kunstvezelfabrikant Teijin Aramid is door 600 FNV-leden weggestemd. De cao-onderhandelingen zijn daarmee definitief vastgelopen. Het ultimatum dat de FNV namens haar leden stuurde, loopt morgenochtend om 10 uur af. Janwillem Compaijen bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Dan krijgt de directie direct het eerste voorproefje van de actiebereidheid.’

De leden verwierpen afgelopen zondag vrijwel unaniem het eindbod van Teijin Aramid. Dat eindbod was 6,25% per 1 april 2021 in een 3-jarige cao 2020-2023, zonder loonstijging in 2020. De FNV eist voor alle drie de jaren 5% loon erbij, zodat er eindelijk een fatsoenlijke koopkrachtverbetering wordt gerealiseerd.

12-uursactie Emmen
Op 14 april gaan de stakers in Emmen in twee opeenvolgende ploegen beginnen aan een 12-uursactie. De vezels worden vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur niet meer ingesponnen. Verder worden alle leden in Delfzijl en Emmen opgeroepen om de hele dag precies volgens de voorschriften te werken en niet over te werken.

Staking onbepaalde tijd 20 april
Als Teijin Aramid blijft weigeren in te gaan op de eisen van de FNV, volgt op 20 april een staking voor onbepaalde tijd. Compaijen: ‘De FNV-leden doen deze woensdag een warming-up. Met een korte en solidaire staking maken we Teijin Aramid hopelijk duidelijk dat het ons menens is. Onze leden willen een reële koopkrachtverbetering bovenop de inflatie. Teijin Aramid doet het omgekeerde met zijn eindbod. Gezien de huidige inflatie van zowat 2%, wordt de koopkracht juist niet verbeterd.’

Jaaromzet: 9 miljard en dikke winst
Het bedrijf heeft een jaaromzet van ruim 9 miljard dollar. Compaijen: ‘Teijin maakt ondanks corona dikke winst en de looneis pas daar prima bij.’ Teijin Aramid is werelds marktleider in de productie van Aramid. Deze kunstvezels worden verwerkt in kogelwerende vesten, helmen of auto’s. Er werken in Nederland 1300 mensen voor Teijin Aramid. Wereldwijd heeft de Teijin group 17.500 mensen in dienst. 

Back to top button