fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

FNV dwingt bij ChemCom cao af met maatregelen tegen werkdruk

Farmsum – De FNV heeft een nieuwe cao afgedwongen bij ChemCom in het Groningse Farmsum. Onder dreiging van acties is het chemiebedrijf akkoord gegaan met maatregelen tegen de hoge werkdruk. Zo neemt de fabriek meer mensen aan. Verder stijgen de inkomens de komende twee jaar met 11%.

“Wij zijn vooral blij dat de directie nu ook erkent dat er mensen bij moeten komen”, zegt Joosje de Lang, bestuurder van FNV Procesindustrie. “Met de huidige werknemers is er al heel lang sprake van structurele onderbezetting. De mensen in deze fabriek lopen op hun tandvlees.”

Een dertiende maand
De medewerkers gaan er ook financieel op vooruit. Zij krijgen er in het eerste jaar van de cao 4% salaris bij (per juli 2021) en een kwart dertiende maand. In het tweede jaar komt er 3% bij en een halve dertiende maand. In het laatste jaar wordt dit uitgeruild voor een stukje winstuitkering De Lang: “Deze loonsverhoging en die dertiende maand geven de werknemers meer zekerheid. Jongeren hebben zo bijvoorbeeld meer kans om een huis te kunnen kopen.”

Acties zijn van de baan
Met het afsluiten van de cao zijn acties op het laatste moment van de baan. De FNV stuurde ChemCom vorige week een ultimatum waarin zij een staking aankondigde voor maandag 1 november. “Gelukkig zijn ze onder druk van onze acties tot inkeer gekomen.” Bij de fabriek van ChemCom in Farmsum werken ongeveer veertig mensen.
Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer