Nederland – De FNV is woedend op BOVAG-bedrijven die medewerkers die afgelopen week staakten, een dag later lieten overwerken. Daarom kondigt de vakbond nóg een staking af. Die zogenaamde overwerkstaking zorgt ervoor dat de betreffende medewerkers de gevraagde overuren niet te hoeven werken.
Sinds dinsdag 4 februari voeren medewerkers van motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven actie voor een betere cao. De FNV eist een loonsverhoging van 7% voor een cao voor een jaar. BOVAG wil niet verder gaan dan een schamele 2,3%. Honderden medewerkers in de regio’s Rotterdam (dinsdag) en Groningen (donderdag) legden 24 uur het werk neer. Komende week staan stakingen in Noord-Holland en Gelderland op het programma.
Terugpakken
Maar wat blijkt? Veel medewerkers die hebben gestaakt, werden een dag later door hun werkgever verplicht om over te werken. ‘Dat is een schande’, zegt Murat Sekercan, cao-onderhandelaar van de FNV. ‘Wat de werkgevers nu doen, is niet meer of minder dan hun eigen personeel terugpakken voor het feit dat ze hebben gestaakt. Staken is een recht en dat wordt hier gesaboteerd. Ik vind dit echt heel kwalijk.’
Overwerkstaking
En daarom kondigt de FNV vanaf vandaag een overwerkstaking af. De overwerkstaking begint vandaag en loopt door tot er een principeakkoord over een nieuwe cao is bereikt. Op niet-stakingsdagen werken medewerkers gewoon de normale, contractueel overeengekomen werkuren per dag. Sekercan: ‘Maar ook niet meer dan dat. De medewerkers doen dus wat contractueel is afgesproken. Dat past ook heel goed bij het loonbod van BOVAG, die niks meer wil bieden dan een schandalige 2,3% loonsverhoging op jaarbasis.’
Belangrijkste cao-eisen:
- Cao-looptijd van één jaar.
- Een loonsverhoging van 7%.
- Afschaffen van de jeugdlonen.
- In de cao moet een automatische koppeling tussen prijs- en loonontwikkeling worden opgenomen: de Automatische Prijscompensatie (APC).
- Huidige zwaarwerkregeling verbeteren en permanent maken, zodat mensen met zwaar werk drie jaar voorafgaand aan hun AOW-gerechtigde leeftijd kunnen stoppen met werken.
- Een kostendekkende vergoeding voor woon/werkverkeer.
- Mantelzorg- en ouderschapsverlof aanvullen tot 100%.
- Generatiepact: 60% werken, 80% loon en 100% pensioenopbouw is ook een werknemersrecht.
In de sector werken ruim 84.500 werknemers. De huidige cao Motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven liep op 1 februari 2025 af.