Film ‘Samen naar school’ over twee basisscholen uit Loppersum voor het eerst te zien op TV

Loppersum – Woensdag 20 april 2016 is de film ‘Samen naar School’ voor het eerst te zien op televisie. Podium TV zendt om 18.00 uur de korte documentaire uit over de leerlingen van twee basisscholen uit Loppersum: CBS Roemte en OBS  Prinses Beatrixschool. Moomba! Media maakte een film voor én door kinderen over een nieuwe school, aardbevingen en veiligheid.

In de film vertellen de kinderen zelf over hun ervaringen met aardbevingen en over de verhuizing van CBS Roemte, OBS Prinses Beatrix en kinderopvang Kids2B naar een nieuwe, aardbevingsbestendigere tijdelijke school.

Kinderen in de hoofdrol
Het idee voor de film ontstond vlak voor de twee scholen verhuisden van hun vertrouwde schoolgebouw naar de tijdelijke, aardbevingsbestendiger locatie. De ouderraden van de scholen benaderden filmmaker Drewes Wildeman uit ’t Zandt met het idee voor een film over de verhuizing. De verhuizing betekende immers het afscheid van een schoolgebouw waar generaties Lopsters naar school gingen. Wildeman was direct enthousiast: “Het leek me prachtig een film te maken waarin de kinderen van beide scholen en de kinderopvang de hoofdrol spelen.”

Afscheid
De filmmakers van Moomba! Media vroegen alle kinderen opstellen te schrijven: over aardbevingen, veiligheid, aardbevingsbestendiger bouwen, verhuizen van de school en ook over het samengaan van de twee scholen. Ze filmden de mooiste verhalen.

In de film vertellen de kinderen zelf over de impact van de verhuizing: het afscheid van de vertrouwde omgeving van de school en hun verdriet over de situatie. Maar ze vertellen ook hoe gaat op de nieuwe, aardbevingsbestendigere school. Ze laten zien dat de verandering, tegen de verwachting in, ook voordelen met zich mee brengt. Zo noemen de kinderen onder andere het uitzicht, het voetbalveld en andere speelmogelijkheden in de buurt. Maar er zijn ook voordelen op het persoonlijke vlak. Zo is er blijdschap bij twee boezemvrienden die elk een andere school bezoeken, maar nu ineens naar hetzelfde gebouw gaan.

Zoeken naar antwoorden
De kinderen vertellen over bevingsschade bij hun thuis en gaan in de documentaire ook zelf op onderzoek uit. Ze krijgen uitleg over het onderzoek naar de diepe ondergrond, bedenken zelf oplossingen voor veilig wonen en ontwerpen bijvoorbeeld een bevingsbestendiger huis met een lichte bovenverdieping.

TV première
De televisiepremière van ‘Samen naar School’ is woensdag 20 april a.s. om 18.00 uur.
De documentaire wordt uitgezonden op Podium TV in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en de kop van Overijssel. Kabels van Ziggo / UPC (kanaal 35), Kabelnoord (kanaal 19) en Caiway (kanaal 39)

Back to top button