Feestelijke opening nieuw dorpshuis Zeerijp na jaren van planning en financiële uitdagingen

Zeerijp – Vrijdagmiddag vierde Zeerijp de feestelijke opening van het gloednieuwe dorpshuis. Een mijlpaal na jaren van plannen, financieringsuitdagingen en uiteindelijk succes. In 2018 werd vastgesteld dat het bestaande dorpshuis ingrijpend versterkt moest worden. Het bestuur koos echter voor het versterkingsbudget werd ingezet voor de bouw van een compleet nieuw, duurzaam en flexibel dorpshuis, bedoeld als veelzijdige ontmoetingsplek voor de komende decennia.

In 2018 kwam de noodzaak naar voren om het dorpshuis ingrijpend te versterken. Het bestuur besloot echter om het beschikbare versterkingsbudget te gebruiken voor de bouw van een compleet nieuw dorpshuis dat kon voldoen aan de eisen van de toekomst. Het duurde echter nog vier jaar voordat de financiering volledig rond was.

Het oorspronkelijke plan voor het nieuwe dorpshuis bleek financieel onhaalbaar te zijn, waardoor het bestuur van de Stichting Dorpshuis Ons Huis werd teruggestuurd naar de tekentafel om kosteneffectievere plannen te ontwikkelen. Uiteindelijk slaagden ze erin om deze uitdaging te overwinnen. Echter, net toen alles op koers leek te zijn, brak de oorlog in Oekraïne uit en stegen de bouwkosten aanzienlijk. Dankzij een extra financiële bijdrage van de gemeente Eemsdelta kon de bouw toch doorgaan.

De bouwwerkzaamheden aan het nieuwe dorpshuis begonnen in mei 2022 en afgelopen week werd het pand opgeleverd. De feestelijke opening werd verricht door wethouder Annalies Usmany-Dallinga, waarna geïnteresseerden de kans kregen om het dorpshuis van binnen te verkennen.

Naast de cafe-zaal en de grote(gym) zaal is er nog een kleinere zaal links van de gymzaal. Aan de achterkant van het pand zijn de kleedkamers voor voetbalvereniging De Fivel.

De totstandkoming van dit moderne dorpshuis is te danken aan de financiële steun van verschillende partijen, waaronder de gemeente Eemsdelta, de provincie Groningen, de NAM, het NPG, het Oranje Fonds, het VSB Fonds, de Rabobank Noord Groningen en het HS Kammingafonds.

Back to top button