F-16 vliegers vliegbasis Leeuwarden starten weer met avondvliegprogramma

Leeuwarden – De F-16 vliegers van de vliegbasis Leeuwarden vervolgen op maandag 11 januari hun avondvliegprogramma. In de weken 2, 3, 6, 7, 8, 12 en 13 trainen de jachtvliegers zowel boven land als boven zee.

Het vliegen en de uitvoering van een missie vergt, zeker bij duisternis, specifieke training en ervaring. Bovendien vindt inzet veelal bij duisternis plaats. Dit geldt niet alleen voor de QRA die 24/7 over het Nederlandse luchtruim waakt, maar zeker voor complexe missies, zoals tijdens de huidige inzet in het Midden-Oosten.

Bij duisternis vliegen F-16 vliegers met nachtzichtapparatuur. De bemanning ziet door deze helderheidsversterkers alles in groentinten en is het zicht beperkt, vergelijkbaar met kijken door twee kokers. Om hun vaardigheden op peil te houden is het trainen bij duisternis noodzakelijk.

Vliegbasis Leeuwarden is voor de invulling van het avondvliegprogramma afhankelijk van verschillende factoren, zoals de samenwerking met vliegbasis Volkel en de beschikbaarheid van het luchtruim (vooral boven zee). Hierover is nauw contact met de luchtverkeersbeveiliging van het Air Operations and Control Station in Nieuw-Milligen. Tijdens de avondvliegweken wordt er op maandag tot en met donderdag gevlogen tussen 14.00 uur ’s middag en uiterlijk 23.00 uur ’s avonds. Op vrijdag en in de overige weken wordt er overdag tussen 08.00 en 16.30 uur gevlogen.

Meer informatie over vliegbewegingen is te vinden op: www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kan men bellen met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder.

 

Back to top button